ΒitCoins: Το χρήμα του 21ου αιώνα είναι ψηφιακό - iefimerida.gr

ΒitCoins: Το χρήμα του 21ου αιώνα είναι ψηφιακό

ΒitCoins: Το χρήμα του 21ου αιώνα είναι ψηφιακό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νέο είδος «νομίσματος» κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και διευκολύνει τις συναλλαγές των χρηστών παγκοσμίως, αφού εξασφαλίζει πλήρη ανωνυμία και δεν επηρεάζεται από τράπεζες, τοκογλύφους και νομισματικές ισοτιμίες. Τι είναι όμως πραγματικά το bitcoin και απο που ξεκίνησαν όλα;

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑ Science, πριν είκοσι χρόνια, το 1992, όταν το διαδίκτυο είχε μόλις γεννηθεί, ο συνταξιούχος φυσικός της κατασκευάστριας εταιρίας intel, Τίμοθι Μέι, κάλεσε μία ομάδα φίλων στο σπίτι του στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να προστατεύσουν το διαδίκτυο από την αστυνόμευση της διακίνησης πληροφοριών. Μπαίνοντας στο μάτι των μυστικών υπηρεσιών, δημιούργησαν την ομάδα «CyberPunks» προκειμένου να υπερασπιστούν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.

Η κίνηση αυτή, εξελίχθηκε στη συνέχεια σε μία γενικότερη θεώρηση που υποστήριζε ότι για να ξεφύγεις από τον «Μεγάλο Αδελφό» θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο χρηματοπιστωτικό σύστημα έξω από το δικό του. Ιδέες για αυτό το μυστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεκίνησαν να κατατίθενται από το 1998, ωστόσο η λύση ήρθε ως από μηχανής θεός, 10 χρόνια αργότερα.

Την 1η Ιανουαρίου του 2008, ένας άγνωστος που παρουσιάστηκε ως Ιάπωνας και υπέγραφε ως Σατόσι Νακαμότο, υπέβαλε στους Cyberpunks την πρόταση ενός συστήματος δημιουργίας και διαχείρησης ψηφιακού χρήματος με τίτλο Bitcoin, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε το ίδιο μυστηριωδώς όπως είχε έρθει. Η πρόταση του αυτή, ωστόσο, ήταν τόσο καλοδουλεμένη που εξελίχθηκε χωρίς τη βοήθεια του δημιουργού της.

Τα bitcoins, είναι ουσιαστικά αρχεία υπολογιστή, που μπορούν να αποθηκευτούν στον Η/Υ ή στο κινητό του χρήστη. Προκειμένου να αποκτήσει ο χρήστης ηλεκτρονικό πορτοφόλι, κατεβάζει από τον ιστότοπο www.bitcoing.org ένα δωρεάν πρόγραμμα. Αυτό καταχωρεί στον υπολογιστή μας έναν μυστικό κωδικό, δημιουργεί ένα κρυπτογραφημένο πορτοφόλι και μας δίνει ένα bitcoin address με δύο κλειδιά, ένα ιδιωτικό και ένα δημόσιο. Προκειμένου να κάνουν οι χρήστες μία ανταλλαγή χρειάζονται το δικό τους ιδιωτικό κλειδί και πρέπει να γνωρίζουν το δημόσιο κλειδί του ατόμου με το οποίο συναλλάσσονται.

Η κάθε συναλλαγή καταγράφεται με timestamp σε ένα δημόσιο «κατάστιχο» που ουσιαστικά αποτελείται από χιλιάδες υπολογιστές, ενώ η χρονοσφράγιση (timestamp) βάζει τις συναλλαγές μας σε σειρά, αποτρέποντας περιστατικά διπλοπληρωμής ή δημιουργίας ψευδών πακέτων. Το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζει το σύστημα είναι ότι η κάθε πληρωμή δεν μπορεί να ανακληθεί (πράγμα που γίνεται με τις πιστωτικές και το Paypal). Επίσης η δαιδικασία πιστοποίησης των συναλλαγών γίνεται με την επίλυση αλγορίθμων από χρήστες που ονομάζονται «miners» (παραπέμποντας στους πιονέρους χρυσωρύχους των προηγούμενων αιώνων) και κάθε miner κερδίζει μέχρι και 50 bitcoins για κάθε συναλλαγή που επιλύει, τιμή καθόλου ευκαταφρόνητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον 1 bitcoin αντιστοιχεί σε 10 ευρώ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν απο ψηφιακά χρήματα σε πραγματικά μέσω του διαδικτυακού ανταλλακτήριου συναλλάγματος

Ωστόσο, για να εξασφαλίσουν την «κίνηση» του χρήματος, οι cyberpunks έχουν θέσει ένα όριο στα bitcoins που μπορεί να συσσωρεύσει κάποιος στο πορτοφόλι του, που αντιστοιχεί στα 21 εκατομμύρια bitcoins.

Η εμφάνιση του ψηφιακού χρήματος αποτελεί την πραγματοποίηση μίας ουτοπίας που ονειρευόταν πολύς κόσμος και πλέον με την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι ασπάζονται το ψηφιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που για πολλούς καθιστά το bitcoin το «χρήμα» του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ