Φεύγει η Τρόικα με ανοικτά μέτωπα σε δαπάνες και έσοδα - iefimerida.gr

Φεύγει η Τρόικα με ανοικτά μέτωπα σε δαπάνες και έσοδα

Φεύγει η Τρόικα με ανοικτά μέτωπα σε δαπάνες και έσοδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόοδος, αλλά χωρίς να «κλείσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά την συνάντηση υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ πλέον αναμένεται η αναχώρηση των Τροϊκανών, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, απομένουν κάποια θέματα προς διευκρίνηση και προς διερεύνηση, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων και για αυτόν τον λόγο θα υπάρχει επικοινωνία με την Τρόικα και συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, είχε πει πως τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα, καθώς η «φυσική παρουσία των αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ο κ. Ο Κόνορ υποστήριξε χαρακτηριστικά πώς η αποχώρηση της Τρόικα «αποφασίστηκε από καιρό. Δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα».

Ο αξιωματούχος του υπουργείου τόνισε πως τα μέτρα δεν πρόκειται να ανακοινωθούν εάν δεν οριστικοποιηθούν. Όταν ρωτήθηκε για το εάν η Τρόικα επαναφέρει το αίτημά της για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος είπε πως η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. «Πρέπει να υπάρχει ειδική προστασία στους αδύναμους και να γίνουν αποδεκτά όσα περισσότερα από τα διαρθρωτικά μέτρα», τόνισε.

Όμως, είναι ακόμη άγνωστο εάν στην περίπτωση που και τότε δεν δεχθούν ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα, θα επανέλθουν στην απαίτηση για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός). Έτσι, εκ των πραγμάτων, δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα ένα μικρότερο ποσό, ως δάνειο- γέφυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ