Εισαγγελική παρέμβαση για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τους 32 πολιτικούς - iefimerida.gr

Εισαγγελική παρέμβαση για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τους 32 πολιτικούς

Εισαγγελική παρέμβαση για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τους 30 πολιτικούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή προκάλεσε η έρευνα του ΣΔΟΕ για τη λίστα με τους 32 πολιτικούς οι οποίοι είναι ύποπτοι για παράνομο πλουτισμό.

Με έγγραφο του (19 Σεπτεμβρίου 2012) προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο κ. Παντελής ζητά να ερευνηθεί, αν πράγματι υπάρχει τέτοια λίστα με πρόσωπα, που είτε είναι τέως υπουργοί, είτε βουλευτές εν ενέργεια ή μη, αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» τα 32 πρόσωπα αυτά φέρονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στο έγγραφο που απέστειλε ο αντιεισαγγελέας αναφέρεται πως αν υπάρχει αυτή η λίστα τότε πρέπει να γίνει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθεί άν έχουν γίνει τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής (βασικό έγκλημα) αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα, που σχετίζεται με μη νόμιμο πλουτισμό.

Από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπενθυμίζεται ότι για τους εν ενέργεια υπουργούς ισχύει βεβαίως, η ειδική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο του 2003, ενώ για τους εν ενέργεια βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια των ανακριτικών πράξεων που είναι αναγκαίες για την βεβαίωση του εγκλήματος ή των εγκλημάτων, όχι όμως και πράξεων που θίγουν το πρόσωπο τους.

Η λίστα των 32, που ερευνώνται από τον ΣΔΟΕ, φέρεται να περιλαμβάνει ανθρώπους, των οποίων ήδη εξετάζονται οι καταθέσεις τους, αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων τους.

Μάλιστα η εφημερίδα «Το Βήμα» ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της έγγραφο το οποίο απευθύνεται στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και αφορά εν ενεργεία βουλευτή και έχει εκδοθεί τον Μάιο του 2012 από το ΣΔΟΕ, ζητείται να ελεγχθεί για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2004 ως σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας θα καλέσει στην προκαταρκτική και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκειμένου να καταθέσουν γιατί καθυστερούν τόσο την έρευνα, αλλά και τα στοιχεία, που έχουν ως σήμερα εντοπιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ