Πανικός στη Γαλλία από νέα «ασεβή» σκίτσα σατυρικού περιοδικού για τον Μωάμεθ - iefimerida.gr

Πανικός στη Γαλλία από νέα «ασεβή» σκίτσα σατυρικού περιοδικού για τον Μωάμεθ

Πανικός στη Γαλλία από νέα «ασεβή» σκίτσα σατυρικού περιοδικού για τον Μωάμεθ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τολμηρά σκίτσα του Μωάμεθ που θα προκαλέσουν αντιδράσεις δημοσιεύει σήμερα το γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Τα σκίτσα ανησυχούν τη γαλλική κυβέρνηση που φοβάται αναταραχές στη χώρα καθώς και το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που έδωσε εντολή να ενισχυθεί η φύλαξη των γραφείων του περιοδικού.

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό εξέφρασε την αποδοκιμασία του «σε κάθε υπερβολή» και έκανε έκκληση για υπευθυνότητα.

«Η ελευθερία έκφρασης αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Αυτή η ελευθερία ασκείται στο πλαίσιο του νόμου και υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων» υπενθύμισε με νόημα ο Γάλλος Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα θορυβημένος από την δημοσίευση.Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς από το Κάιρο όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη καταδίκασε τα σκίτσα και δήλωσε ότι είναι «αντίθετος σε κάθε πρόκληση αυτή την κρίσιμη περίοδο».

Εξήγηση του εκδότη

Ο ίδιος ο διευθυντής έκδοσης του Charlie Hebdo αναγνώρισε στο ραδιόφωνο ότι οι νέες γελοιογραφίες που δημοσιεύει θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πολεμική».«Αλλά αν αρχίσουμε να ρωτάμε αν μπορούμε να σκιτσάρουμε ή όχι τον Μωάμεθ, αν είναι επικίνδυνο να το κάνουμε τότε το επόμενο ερώτημα είναι αν μπορούν να αναπαρίστανται Μουσουλμάνοι στην εφημερίδα. Και η επόμενη ερώτηση είναι αν μπορούν να αναπαρίστανται ανθρώπινα όντα στην εφημερίδα κλπ. Στο τέλος δεν θα αναπαριστάνουμε τίποτα με αποτέλεσμα αυτή η χούφτα των εξτρεμιστών που διαδηλώνουν ανά τον κόσμο να έχει κερδίσει» δήλωσε.

Το 2006 όταν το Charlie Hebdo δημοσίευσε για πρώτη φορά «βλάσφημα» σκίτσα του Μωάμεθ τα γραφεία κάηκαν ενώ ο εκδότης βρίσκεται από τότε υπό αστυνομική προστασία.

Αντιδρούν μουσουλμάνοι και εβραίοι της Γαλλίας

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ζήτησε την αντίδραση του Νταλίλ Μπουμπακέρ, ιμάμη του Παρισιού ο οποίος έκανε έκκληση για «ηρεμία». Οπως είπε «έμαθε με μεγάλη έκπληξη, θλίψη και ανησυχία αυτή τη δημοσίευση η οποία ενδέχεται να προκαλέσει γενική αποδοκιμασία εκ μέρους του μουσουλμανικού κόσμου» και πρόσθεσε «Καλώ όλους να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

«Λυπάμαι γιατί η πρόκληση θρησκευτικού μίσους δεν καταδικάζεται από το νόμο όπως καταδικάζεται η ρατσιστική βία. Είχαμε ήδη κάνει αγωγή στο περιοδικό Charlie Hebdo μετά τις πρώτες καρικατούρες που δημοσίευσε το 2006 αλλά η υπόθεση σταμάτησε εκεί» πρόσθεσε ο Μπουμπακέρ.

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας έχουν ήδη ανακοινωθεί διαδηλώσεις για το ερχόμενο Σάββατο από Μουσουλμάνους που θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την βλάσφημη ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε ο νέος κύκλος αίματος και βίας στον αραβικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Μωχάμεντ Μασάουι, πρόεδρος του Γαλλικού Κέντρου της Μουσουλμανικής Θρησκείας δήλωσε «εξαιρετικά αφοσιωμένος στην ελευθερία της έκφρασης» αλλά πρόσθεσε ότι είναι ανήσυχος «γι'αυτή την ανευθυνότητα η οποία μέσα στο εκρηκτικό πλαίσιο που δημιουργείται αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Ο πρόεδρος του Παρατηρητίου για την Ισλαμοφοβία στη Γαλλία Αμπνταλά Ζέκρι δήλωσε ότι «το σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo δεν κάνει για πρώτη φορά προβοκάτσιες» και πρόσθεσε ότι το εν λόγω περιοδικό «θα έκανε καλύτερα να μην είχε δημοσιεύσει τις βλάσφημες γελοιογραφίες του σε αυτό το εκρηκτικό πλαίσιο». «Το κάνει γιατί θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του» κατέληξε ο Ζέκρι.

Αλλά και ο πρόεδρος των εβραικών οργανώσεων στη Γαλλία Ρισάρ Πασκιέ αποδοκίμασε τις γελοιαγραφίες. «Πρόκειται για ανευθυνότητα» δήλωσε ο Πασκιέ και πρόσθεσε ότι στο όνομα όσων σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν στα πρόσφατα επεισόδια εξαιτίας του βλάσφημου φιλμ καταδικάζει τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.

Παράλληλα ο Ζαν Μαρκ Ερό, ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύθηκε η διαδήλωση κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας στο Παρίσι τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να προκληθούν συγκρούσεις που δεν αφορούν τη Γαλλία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ