Την ημέρα που είπε ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει «εντόσθια» - iefimerida.gr

Την ημέρα που είπε ότι ο Πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει «εντόσθια»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συνέντευξη που έδωσε σαν σήμερα το 1957 ο Λούις Αρμστρονγκ άφησε άφωνη την Αμερική. Αυτός, ένας καταξιωμένος «μαύρος», ένας διάσημος αστέρας, ο αγαπημένος των Λευκών έβγαλε μια κραυγή που ακούστηκε πέρα από τα όρια των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί εννέα νεαροί Μαύροι δεν έγιναν δεκτοί σε δημόσιο σχολείο στο Αρκάνσας. Ο «θρύλος της τζαζ» ανακοινώνει ότι ματαιώνει την περιοδεία που είχε προγραμματίσει για την Σοβιετική Ενωση και κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Αιζενχάουερ ότι δεν έχει «εντόσθια».

Αυτή η κραυγή οργής του διασημότερου τζαζίστα της εποχής έχει τις συνέπειες ενός κεραυνού. Αποκαλύπτεται στην κοινή γνώμη ότι παρά την κατάργηση του νόμου για τις φυλετικές διακρίσεις οι εννέα μαθητές που παρουσιάζονται στο σχολείο του Λιτλ ροκ στο Αρκάνσας δεν γίνονται δεκτοί. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Ορβαλ Φόμπους δίνει εντολή να σπεύσει στο χώρο η εθνική φρουρά ώστε να απομακρυνθούν τα έξι κορίτσια και τα τρία αγόρια που διεκδικούν την εγγραφή τους στο σχολείο. Το Λιτλ Ροκ παίρνει φωτιά, οι διαδηλώσεις εκατέρωθεν διαρκούν τρεις εβδομάδες και οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι από τις πιο άγριες. Κι όσο οι μαθητές επιμένουν να μπουν στο σχολείο τόσο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών αναφλέγεται.

Στη διάρκεια αυτών των γεγονότων ο μεγάλος Αρμστρονγκ βρίσκεται σε περιοδεία με την ορχήστρα του την All Stars Band και στις 17 Σεπτεμβρίου φτάνει στη Βόρεια Ντακότα, στην πόλη Γκραντ Φορκς. Ποτέ ως τότε δεν είχε κάνει πολιτικού περιεχομένου δήλωση και κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για τις διακρίσεις εναντίον των Μαύρων απαντούσε γελώντας : «Δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Περιορίζομαι στο να φυσάω την τρομπέτα μου».

Η κραυγή του «θρύλου» κατά των φυλετικών διακρίσεων

Ο Αρμστρονγκ είναι τόσο δημοφιλής που ακόμη και τα καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής ξεχνούν το χρώμα της επιδερμίδας του και τον φιλοξενούν για να παίξει. Είναι ο μόνος Μαύρος της Αμερικής που μπαίνει σε πολυτελή ξενοδοχεία και καμπαρέ από την μπροστινή πόρτα και όχι από την κουζίνα.

Οι δημοσιογράφοι τον υποδέχονται μετά βαίων και κλάδων στη Βόρεια Ντακότα και τους παραχωρεί συνέντευξη στο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης. Και ξαφνικά, μετά από αδιάφορες ερωτήσεις ο ίδιος ο Αρμστρονγκ θέτει το θέμα του Λιτλ Ροκ και των εννέα μαθητών :

«It's getting almost so bad a colored man hasn't got any country» δηλώνει μπροστά στους έκπληκτους δημοσιογράφους. Και συνεχίζει περιλούζοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο με επίθετα, τον «άνθρωπο με τα δύο πρόσωπα», τον άνθρωπο «χωρίς εντόσθια». Αρχίζει να σιγοτραγουδάει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, μουρμουρίζει, ανακοινώνει ότι ματαιώνει την περιοδεία του στη Σοβιετική Ενωση και καταλήγει : «Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στον λαό μου στο Νότο η κυβέρνηση να πάει στην Κόλαση !».

Αλλαξε τον τρόπο σκέψης

Η συνέντευξη του Αρμστρονγκ έκανε το γύρο της Αμερικής και προκάλεσε σοκ. Πολλοί Λευκοί νοιώθουν ότι ο «θρύλος» το παράκανε με τον Πρόεδρο Αιζενάουερ. Αντίθετα, οι Μαύροι καλλιτέχνες και αθλητές είναι μαζί του. Οι πιο σοκαρισμένοι είναι οι παραγωγοί του Αρμστρονγκ γιατί φοβούνται ότι με τις δηλώσεις του θα επιστρέψουν τα «πέτρινα χρόνια». Ο διασημότερος σαξοφωνίστας και τρομπετίστας του κόσμου δεν νοιάζεται, τα είπε και τα επαναλαμβάνει. Σε περιοδεία στη Μινεσσότα δήλωσε στους δημοσιογράφους «είπα κάτι που έπρεπε να είχα πει από καιρό».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζύγισε τις συνέπειες των δηλώσεών του ; Σκέφτηκε ότι η Αμερική δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι πεδίο ρατσιστικών βιαιοτήτων ; Οπως κι αν έχει η υπόθεση το θέμα του Λιτλ ροκ βρήκε τη λύση του και με εντολή του Προέδρου δόθηκε αστυνομική συνοδεία στους εννέα μαθητές και οδηγήθηκαν στις τάξεις του σχολείου. Ο Αρμστρονγκ στέλνει στον Αιζενάουερ ένα τηλεγράφημα που έμεινε εξίσου θρυλικό : «Αν επιθυμείτε να περπατήσετε με τα μικρά αυτά παιδιά ως το σχολείο τους πάρτε κι εμένα μαζί σας, Μπαμπά. Ο Θεός να σας ευλογεί».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ