Αυτός είναι ο σκηνοθέτης που με την ταινία για τον Μωάμεθ άναψε φωτιές στη Δύση - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο σκηνοθέτης που με την ταινία για τον Μωάμεθ άναψε φωτιές στη Δύση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντι-ισλαμική ταινία που βύθισε τον αραβικό κόσμο στη δίνη της πόλωσης γυρίστηκε από έναν Κόπτη καταδικασμένο για απάτη, τον Νακούλα Μπασελί Νακούλα, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, είναι σκηνοθέτης πορνογραφικών ταινίων.

Η υβριστική ταινία γυρίστηκε αρχικά με τον τίτλο «Πολεμιστές της Ερήμου, Desert Warriors» κοντά στο Λος Άντζελες, από μια χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση

Ο Νακούλα είναι 55 χρονών και ζει στη πόλη Τσέριτος, 40 χλμ. νότια του Λος Άντζελες. Ο Νακούλα Μπασελί καταδικάστηκε το 2009 για τραπεζική απάτη. Η υβριστική ταινία σκηνοθετήθηκε φαινομενικά από τον Alan Roberts, 65χρονών, έναν παραγωγό πορνογραφικών ταινιών και ταινιών δράσης με χαμηλούς προϋπολογισμούς, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Gawker .

Σύμφωνα με τη Gawker, η οποία μίλησε με τεχνικούς της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων, Innocence of Muslims», η οποία άναψε το φυτίλι στον αραβικό κόσμο γιατί παρουσιάζει τον Μωάμεθ αποσταθεροποιημένο και παιδεραστή, οι ηθοποιοί ισχυρίζονται ότι έχουν εξαπατηθεί, πιστεύοντας ότι συμμετείχαν σε ταινία επικής φαντασίας, για να ανακαλύψουν στη συνέχεια ότι μια μεταγλώττιση είχε μετατρέψει τα λόγια τους σε αντι-μουσουλμανική προπαγάνδα.

Αρχικά, οι βασικοί ρόλοι που ανατέθηκαν από τον Alan Roberts στους ηθοποιούς δόθηκαν με άλλα ονόματα αλλά η τελική εκδοχή του σεναρίου ερμηνεύτηκε με τον προφήτη Μωάμεθ και άλλες προσωπικότητες του Κορανιού.

Η ταινία στη συνέχεια προωθήθηκε από δεξιούς αντι-Μουσουλμάνους Ευαγγελικούς Κόπτες Χριστιανούς, όπως τον Morris Sadek, Αιγυπτιο-αμερικανό και τον πάστορα της Φλόριντας Τέρι Τζόουνς, που είναι γνωστός για το δημόσιο κάψιμο αντίτυπων του Κορανίου.

Ο χριστιανός αντι-μουσουλμανικός ακτιβιστής Steve Klein, ένας από τους σύμβουλους της ταινίας, είναι ένας από τους λίγους που έχει αναγνωρίσει δημόσια την συνεργασία του για τη ταινία, σε μια συνέντευξη με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Την Τετάρτη, αρνήθηκε τη συμμετοχή του Ισραήλ στην παραγωγή και διαβεβαίωσε ότι ο συγγραφέας της ταινίας «Sam Bacile» - αναγνώρισε ότι είναι παρατσούκλι- ήταν σοκαρισμένος από το θάνατο του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο προξενείο στη Βεγγάζη.

Ο «Sam Bacile», επιβεβαιώνοντας ότι ήταν Ισραηλινός, είχε διαβεβαιώσει τη Τρίτη ότι ήταν ο συγγραφέας της ταινίας σε συνέντευξή του στο Wall Street Journal.

Ο Νακούλα Μπασελί ή αλλιώς Sam Bacile αναγνώρισε επίσης τη συνεργασία του ως παραγωγός της ταινίας, ενώ δήλωνε την Παρασκευή στον αμερικανο-αραβικό ραδιόφωνο Radio Sawa ότι δεν λυπόταν για τη ταινία «Οχι, δεν το μετανιώνω. Είμαι λυπημένος με τον θάνατο του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά δεν μετανιώνω που έκανα αυτή τη ταινία».

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα των οποίων το AFP έλαβε αντίγραφα, καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλακή το 2010 για τραπεζική απάτη.

Το σπίτι του Nακούλα Μπασελί είναι υπό αστυνομική επιτήρηση από την Τρίτη και περιβάλλεται από δημοσιογράφους. Παρά τις βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις που προκάλεσε η ταινία στον κόσμο, απολαμβάνει την προστασία του Συντάγματος και της πρώτης τροποποίησής του σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, που απαγορεύει τις διώξεις για υβριστικές ή δυσφημιστικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ