H ταινία του Σμαραγδή για τον Ιωάννη Βαρβάκη που έκανε τους Έλληνες του Τορόντο να κλάψουν - iefimerida.gr

H ταινία του Σμαραγδή για τον Ιωάννη Βαρβάκη που έκανε τους Έλληνες του Τορόντο να κλάψουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, εθνικού ευεργέτη, που από πειρατής στο Αιγαίο έγινε ζάπλουτος εξαγωγέας χαβιαριού στη Ρωσία, το 1821.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά την παραμονή του στην Ρωσία, εξελίσσεται σε ζάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού. Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία και στο τέλος τον ίδιο του τον εαυτό στο όνομα της αγάπης.

Ο «Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» η νέα διεθνής, επική ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα της στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο σε κατάμεστη αίθουσα, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί προτού καν ξεκινήσει.

Ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε χαρακτηριστικά από το Τορόντο: «Κρατώ από αυτή την πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας μου, την αγκαλιά μιας άγνωστης σε μένα γυναίκας, που τα δάκρυα και οι λυγμοί της δεν άφηναν να βγουν λέξεις από το στόμα της. Με τη σειρά μου ευχαριστώ και ευγνωμονώ τους θεατές για την ευτυχία που μας έδωσαν».
Στην ταινία, μυθικοί ηθοποιοί όπως η Κατρίν Ντενέβ παίζουν μαζί με τους Ελληνες Λάκη Λαζόπουλο, Χριστόφορο Παπακαλιάτη και Γιάννη Βούρο.

Η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, παρ' όλο το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα μας, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εξαιρετικό team Ευρωπαίων ηθοποιών, καθώς και ένα σπουδαίο επιτελείο καλλιτεχνικών συντελεστών.

Tον Ιωάννη Βαρβάκη υποδύεται ο Sebastian Koch ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί John Cleese, Catherine Deneuve, ο πολύ δημοφιλής Ρώσος ηθοποιός Evgeny Stychkin, καθώς και η Olga Sutulova, o Ισπανός Juan Diego Bottο, ο οποίος έχει βραβευθεί διεθνώς για τον ρόλο του ως ιεροεξεταστής στην ταινία El Greco, ο Nick Ashdon(ο πρωταγωνιστής της ταινίας El Greco) και από την Ελλάδα ο δημοφιλήςΛάκης Λαζόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Μάνος Βακούσης, ο Γιώργος Κοτανίδης ως Κολοκοτρώνης, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, ο Γιάννης Βούρος, η Ειρήνη Μπαλτά, ο Kris Radanov, ο Γιώργος Μακρής, ο Λάμπρος Κτεναβός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Δημήτρης Μαύρος, ο Peter Rundle, ο Αλέξης Αντωνόπουλος, η Iryna Bagdassarova, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο Κώστας Σόμερ, ο Κώστας Δελακούρας, η Κωστάντζα Κωνσταντακοπούλου, η Μελίνα Ζαχαροπούλου και πολλοί άλλοι Έλληνες ηθοποιοί, ενώ στον ρόλο του πρίγκιπα Ποτέμκιν εμφανίζεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Λαμβάνουν μέρος επίσης οι μικροί Μάνος Τσαγκαράκης, ο Νικόλας και η Ευγενία Θεοτοκά.

Την διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Άρης Σταύρου, τα σκηνικά ο Νίκος Πετρόπουλος (σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος σε μεγάλες παραγωγές όπερας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), τα κοστούμια η Ισπανίδα Lala Huete (βραβείο Goya για το El Greco, βραβείο Bafta για τον Λαβύρυνθο του Πάνα), το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και τη μουσική ο Μίνως Μάτσας.

Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω αναγνωρίσιμα ονόματα, ένας ολόκληρος κόσμος λιγότερο ορατός εργάσθηκε με αφοσίωση και ζήλο για την ολοκλήρωση των επιμέρους εργασιών της ταινίας.

Η ταινία κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ