Μαστίγιο και καρότο για την Ελλάδα από ΔΝΤ και Eurogroup - iefimerida.gr

Μαστίγιο και καρότο για την Ελλάδα από ΔΝΤ και Eurogroup

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μετά από τα φιλικά χτυπήματα στη πλάτη, τα χαμόγελα, τις θερμές χειραψίες και τα υπονοούμενα περί επιμήκυνσης που πήρε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους ομολόγους του και τη Κριστίν Λαγκάρντ, έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται για τη συνέχεια και τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα.

Κι αυτό διότι αν και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έδειξε να βιάζεται, οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένονται νωρίτερα από το τέλος Οκτωβρίου και η εκταμίευση της δόσης πριν από το Νοέμβριο.

Αυτή η μάχη με τον χρόνο θα είναι, όμως, το λιγότερο που πρέπει να ανησυχεί τον Γιάννη Στουρνάρα, παρά τη κωλυσιεργία που επιδεικνύουν κάποιοι συνάδελφοι του εντός της κυβέρνησης. Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για τον υπουργό Οικονομικών είναι το "πακέτο" των διαρθρωτικών αλλαγών που ξαφνικά άνοιξε μαζί με το "πακέτο" των περικοπών και στο οποίο αναφέρθηκε τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ όσο και ο επικεφαλής του EUROGROUP.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ακόμα κι αν κλείσει αισίως η διαπραγμάτευση για τις περικοπές των 11,5 δισ ευρώ, ακόμα κι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει το σκόπελο των απολύσεων στο Δημόσιο, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, της δραστικής μείωσης των κατώτερων συντάξεων, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με απαιτήσεις για επώδυνες παρεμβάσεις εδώ και τώρα στα εργασιακά, με άλλοθι τα στοιχεία για την υψηλή ανεργία.

Ήδη, όσο περνούνε οι ημέρες παγιώνεται η αντίληψη ότι το άνοιγμα του σχετικού φακέλου από τη Τρόικα κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστικό ήταν, καθώς είναι πολύ πιθανόν να τεθεί ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι αν και ο αρμόδιος υπουργός διέκοψε μέχρι νεωτέρας τις συζητήσεις για το θέμα μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, η Τρόικα επανήλθε έστω δια της πλαγίας και έθεσε ζήτημα απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων, επιχειρώντας να μπει από τη... κερκόπορτα του υπουργείου Εργασίας.

Xθές, αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ