Μας δίνουν μικρές ανάσες: Ρευστό 1,7 δισ. και στο βάθος επιμήκυνση - iefimerida.gr

Μας δίνουν μικρές ανάσες: Ρευστό 1,7 δισ. και στο βάθος επιμήκυνση

Μας δίνουν μικρές ανάσες: Ρευστό 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμεση ανακούφιση θα φέρουν τα 1,7 δισ. ευρώ που θα δανείσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίους, ενεργειακά προγράμματα και μεγάλους οδικούς άξονες. Το πρωτόκολο με την ΕΤΕπ υπέγραψε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας με τον γερμανό πρόεδρο της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ένευση ρευστότητας θα δοθεί ως το 2015 συνολικά και άμεσα θα καταβληθούν 750 εκατ ευρώ.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη βούλησή μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό πρόεδρο της ΕΤΕπ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι 750 εκατ ευρώ θα καταβληθούν άμεσα μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 και θα διοχετεύονται μέσω τραπεζών. Από τον Οκτώβριο οι εμπορικές τράπεζες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοικά επιτόκια από την ΕΤΕπ. Θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενώ τα δάνεια επιχειρηματικής κίνησης θα παρέχουν μια σταθερή βάση κεφαλαίου κίνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας.

Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρωτόκολλο αφορά επίσης δάνεια προς τη ΔΕΗ και τον Οργανσιμό Σχολικών Κτιρίων καθώς και χρηματοδότηση του Μετρό. Η χρηματοδότηση οδικών έργων αφορά τον άξονα Μορέας και Ολυμπία Οδός, και τα δύο στην Πελοπόννησο.

Ανοιξε ο δρόμος για την παράταση

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι οι δανειστές θα παραχωρήσουν στη χώρα μας διετή παράταση στο πρόγραμμα λιτότητας, ως το 2016, και επεξεργάζεται σενάρια με τα οποία επιχειρεί να πείσει τους εταίρους της ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Ενα σενάριο προβλέπει την παράταση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μετά το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα αυτό στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει ακόμη επισήμως το αίτημα της παράτασης του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το θεωρεί δεδομένο, μετά τη δική του συνάντηση με την Τρόικα στις αρχές της εβδομάδας.

Αναστάτωση από τον Κατσάμπα

Ο διάδοχος του Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας προκάλεσε, πάντως, χθες, αναστάτωση εντός και εκτός Ελλάδας, με συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal και δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας υπό τον παρεξηγήσιμο τίτλο «Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας».

Ως γνωστό το σενάριο της παράτασης γίνεται δεκτό από τους ευρωπαίους εταίρους και ειδικά από την Ανγκελα Μέρκελ ωστόσο οι δανειστές μας δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να απαιτηθεί τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Οταν τα διεθνή Μέσα έσπευσαν χθες να αναμεταδώσουν τις δηλώσεις Κατσάμπα η κυβέρνηση έδειξε την ενόχλησή της καθώς άνοιξε δημόσια, με τις δηλώσεις του κ. Κατσάμπα, ένα θέμα ταμπού, αυτό του τρίτου πακέτου εκ μέρους των δανειστών μας που θα χεριαστεί σε περίπτωση που εγκριθεί η παράταση.

Ο κ. Κατσάμπας έσπευσε από την πλευρά του να δηλώσει ότι η συνέντευξή του παρερμηνεύτηκε από την Wall Street Journal ενώ η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα. «Τις θέσεις της χώρας στην οικονομία τις διαμορφώνουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών» σχολίασαν αμέσως κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να δώσουν τέλος στη συζήτηση.

Ωστόσο ο κ. Κατσάμπας δεν μιλούσε ευθέως για «τρίτο πακέτο βοήθειας» αλλά για «πρόσθετη χρηματοδότηση». Και αυτό πραγματικά θα χρειαστεί αν η Ελλάδα κερδίσει την παράταση στο πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε χθες ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» υπέρ της πρότασης του παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας αλλά πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα να βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Η επίμαχη φράση του κ. Κατσάμπα ήταν ότι «Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή είτε συμμετοχής του δημόσιου τομέα είτε πρόσθετων δανείων, ας ελπίσουμε με πιο ευνοικούς όρους» και εννοούσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε νέο κούρεμα είτε νέα δάνεια ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να πάρει την παράταση στο πρόγραμμα λιτότητας.

Ο κ. Κατσάμπας στην ίδια συνέντευξή του υποστήριξε ότι θα ήταν «μη ρεαλιστικό» να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί μόνη της να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση παράτασης του προγράμματός της.

Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Κατσάμπα γιατί βρίσκεται σε μια λεπτή φάση διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για το θέμα της παράτασης και δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα ζητάει πάλι χρήματα διεκδικώντας ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ