ΝΔ: Ετοιμάζονται για πρόωρες, αλλά... τις ξορκίζουν - iefimerida.gr

ΝΔ: Ετοιμάζονται για πρόωρες, αλλά... τις ξορκίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον μηχανισμό που θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βάζει μπροστά η Νέα Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, πάντως, κορυφαία στελέχη κοντά στον Αντώνη Σαμαρά απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο για την περίπτωση ήττας από το ΠΑΣΟΚ -όπως δείχνουν οι ως τώρα δημοσκοπήσεις- όσο και για την περίπτωση νίκης που όμως μπορεί να αποδειχθεί...Πύρρειος.
Η προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που φαντάζει εξαιρετικά πιθανή μετά τις προειδοποιήσεις Γιούνκερ-Ρεν για συναίνεση και την κατηγορηματική άρνηση Σαμαρά, έχει οδηγήσει τους επιτελείς της Συγγρού σε αναδιάταξη δυνάμεων σε σχηματισμό εκλογική μάχης.


Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές σε ολόκληρη τη χώρα είναι υπερπλήρεις και ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλη προσφορά άξιων και ικανών στελεχών για το σύνολο των εκλογικών περιφερειών. Στο παρασκήνιο πάντως, πρόσωπα που γνωρίζουν τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα αμφισβητούν ότι η κατάσταση με τους υποψηφίους είναι τόσο ειδυλλιακή, ειδικά σε περιφέρειες όπως η Β΄ Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κρήτη αλλά και οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές.


Παράλληλα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ολοκληρώνει την κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος προκειμένου να είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί συνολικά στους πολίτες, διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει. Ταυτόχρονα, ο Γραμματέας της Πολιτική Επιτροπής Ανδρέας Λυκουρέτζος επιχειρεί να συντονίσει τις κομματικές οργανώσεις που είναι σε κατάσταση διάλυσης.


Στη Συγγρού πάντως μπορεί να επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι εκλογές είναι «ευπρόσδεκτες» γνωρίζουν όμως καλα ότι, αν αυτές προκηρυχθούν, το πιθανότερο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.


Σε περίπτωση ήττας από αυτό το ΠΑΣΟΚ κι αυτή την κυβέρνηση που πήρε τόσο αντιλαικά μέτρα, έστω και με μισή μονάδα διαφορά, τότε τα εσωκομματικά του προβλήματα θα ξεσπάσουν άμεσα, κυρίως από το «σιωπηλό» ως τώρα αλλά μεγάλο μπλοκ των Καραμανλικών. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί, καθώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ δημοσκόπηση που να εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία μπροστά από το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα πιο προβληματικό πάντως -έστω κι αν αυτό ακούγεται παράλογο- είναι για κάποιους στη Συγγρού το σενάριο που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει την αναμέτρηση και τον Αντώνη Σαμαρα να ορκίζεται πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί, αν και θα έχει πραγματοποιήσει τόσο γρήγορα ένα απίστευτα υψηλό στόχο, θα έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση στη χώρα που δεν θεωρείται διαχειρίσιμη. Ιδιαίτερα μάλιστα από ένα κόμμα το οποίο έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση εκτός των όρων του μνημονίου και χωρίς νέα σκληρά μέτρα. «Ακόμα κι αν κερδίσουμε, κινδυνεύουμε να εκλεγούμε και σε έξι μήνες να... χαιρετίσουμε αφού δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όσα τώρα υποσχόμαστε» έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ σε πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής, εξηγώντας για ποιους λόγους το κόμμα του απεύχεται την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι εξαγγελίες για το «Ζάππειο 2» κοστολογήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιπλέον 36 δισ. ευρώ από τα ηδη προϋπολογισμένα εξοδα, την ίδια ωρα που η Ελλάδα αγωνιά αν θα πάρει την πέμπτη δόση του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ