Διαβήτης και εγκυμοσύνη - iefimerida.gr
DOC

Διαβήτης και εγκυμοσύνη

Διαβήτης και εγκυμοσύνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της κύησης ορίζεται σαν διαβήτης κύησης. Η συχνότητά του ποικίλλει από 1-14%.

Τι κίνδυνοι παρουσιάζονται στον διαβήτη κύησης;

  • Μεγαλύτερο βάρος του εμβρύου
  • Περιγεννητικοί κίνδυνοι( θάνατος,δυστοκία των ώμων,κατάγματα,μαιευτικές παραλύσεις)
  • Πιθανή παχυσαρκία και διαβήτης στο παιδι
  • Προεκλαμψία
  • Ανάγκη καισαρικής
  • Κίνδυνος διαβήτη τυπου 2 για τη μητέρα

Οι διαβητικές γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν χωρίς κίνδυνο;

Η κύηση καλό θα είναι να προγραμματίζεται σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και διαβητολόγο. Η HBA1C (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) πρέπει να είναι <6,5 κατά την σύλληψη, ενώ πρέπει να διακόπτονται όλα τα φάρμακα και να υπάρχει εντατική παρακολούθηση της εγκύου. Ναι, μπορεί μια διαβητική γυναίκα να κυοφορήσει χωρίς κίνδυνο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις.

Τι πρέπει να ξέρει η έγκυος που εμφάνισε σάκχαρο στην εγκυμοσύνη;

  • Ακρογωνιαίος λίθος είναι η σωστή διατροφή. Χρειάζεται επαρκής πρόσληψη θερμίδων με τρία κύρια και δυο ενδιάμεσα γεύματα και 10 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα.
  • Το σάκχαρο της εγκύου σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΔΕ πρέπει να είναι νηστείας από 60-100, μια ώρα μετά το γεύμα 90-130, δυο ώρες μετά το γεύμα 80-120. Αν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι χορηγείται ινσουλίνη. Επίσης, η έγκυος δεν πρέπει να κάνει υπογλυκαιμίες
  • Καθοριστικός είναι ο καθημερινός αυτοέλεγχος της εγκύου με μηχανάκι σακχάρου. Ελέγχεται το σάκχαρο μια ώρα πριν και μια μετά κάθε γεύμα για να γίνουν και οι κατάλληλες μονάδες ινσουλίνης αλλά και για τη διαρκή παρακολούθηση της γλυκαιμίας .

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς στην εποχή μας η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένος και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ