Η Τρόικα φοβίζει κόμματα, μισθωτούς, συνταξιούχους και... Στουρνάρα - iefimerida.gr

Η Τρόικα φοβίζει κόμματα, μισθωτούς, συνταξιούχους και... Στουρνάρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν βγαίνει η εξίσωση των μέτρων ύψους 11,8 δις ευρώ, όπως κατέστησε σαφές χθες η τρόικα και ζητάει νέες περικοπές, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 66. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ με τα νέα δεδομένα ενώ θορυβημένος φέρεται και ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναζητά νέο πιεστικό πλαίσιο για να πεισθεί η τρόικα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι άκουσαν χθες εμβρόντητοι την τρόικα να ανακοινώνει ότι στα μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο υπήρχε «τρύπα» 6 δις ευρώ στο πακέτο των 11,8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται μόνο τα 5,5 δις που προέρχονται από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των υπολοίπων, δηλαδή της εργασιακής εφεδρείας, της περικοπής δημοσίων επενδύσεων και της περικοπής δημοσίων δαπανών. Η τρόικα αμφισβήτησε έντονα τις προτάσεις τεσσάρων υπουργείων (Εθνικής Αμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Υγείας) αναγκάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά να καλέσει εσπευσμένα τους αρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου για να τους διαμηνύσει ότι απαιτούνται απολύσεις και μισθολογικές περικοπές και όχι ημίμετρα.

Οριο συνταξιοδότησης

Η τρόικα αμφισβητεί τα μέτρα περί διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε σε αντίβαρο να αυξηθεί το γενικό όριο συνταξιοδότησης από τα 65 που είναι σήμερα στα 66 έτη. Με το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την τρόικα, θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο 900 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα χρειαστεί να περικοπούν μισθοί και συντάξεις.

«Προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων» παραδέχτηκε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την τρόικα. Την ίδια ώρα συνεργάτες του Πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ότι τελική συμφωνία δεν θα υπάρξει πριν από το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, όπως ήταν αρχικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής στη Λευκωσία να παρουσιαστεί μόνο το γενικό περίγραμμα των μέτρων και όχι τα εξειδικευμένα μέτρα του πακέτου των 11,8 δις.

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Δεδομένη θεωρεί η τρόικα την πολυπόθητη επιμήκυνση στο πρόγραμμα λιτότητας, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντησή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόκειται, ωστόσο, για μια επιμήκυνση «κολοβή» αφού η τρόικα επιμένει ότι τα σκληρά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην πρώτη διετία (2012-14) και όχι να μοιραστούν ισομερώς σε βάθος τετραετίας όπως ζητάει διακαώς η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα δεν έδειξε να κάμπτεται ούτε όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους εξήγησε ότι «η κατάσταση στην κοινωνία είναι οριακή» ούτε ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας καθώς πυκνώνουν, όπως είπε, οι σχετικές ενδείξεις (δες, Χρυσή Αυγή). Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του αντιπρότεινε μέτρα και δικές του προτάσεις και κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να δεχθεί οριζόντιες περικοπές.

Την ίδια ώρα, τους τόνους ανεβάζει και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συναντά μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, και διαμήνυσε χθες ότι η στήριξή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού υπάρχουν μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά.

Υπάρχει θέμα με τον Στουρνάρα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ιπποκράτους η τρόικα δέχεται μόνο τα μέτρα που προκύπτουν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ύψους 5,5 δις και απορρίπτει όλα τα υπόλοιπα. Αυτό στάθηκε η αφορμή για τον κ. Βενιζέλο να «καρφώσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ο οποίος διαβεβαίωνε, σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ότι το πακέτο μέτρων είναι «κλειδωμένο». Οπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο ότι η διαφορά στα μέτρα βρίσκεται στα 3 δις ευρώ, όμως η ίδια η τρόικα αποκάλυψε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η διαφορά είναι 6 δις ευρώ.

Συναντήσεις και ταξίδια

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, υπό το φως των νέων δυσάρεστων εξελίξεων και όλη η ατζέντα για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή και την ψήφισή τους αναβάλλεται. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στη Φραγκφούρτη, σε ταξίδι-αστραπή, προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Eurogroup στη Λευκωσία, στο οποίο θα παρίσταται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Κινητοποιήσεις

Σε αναβρασμό βρίσκονται κοινωνικές ομάδες και το κοινωνικό κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας. Οι στρατιωτικοί πραγματοποιούν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών, ενώ οι φαρμακοποιοί, οι εκπαιδευτικοί, οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει γύρο κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ