Όταν ο Πινοσέτ τερμάτισε δια της βίας το «σοσιαλιστικό πείραμα» του Αλιέντε - iefimerida.gr

Όταν ο Πινοσέτ τερμάτισε δια της βίας το «σοσιαλιστικό πείραμα» του Αλιέντε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα, ακριβώς πριν 39 χρόνια στη Χιλή ξεκινούσε η ανατροπή του «σοσιαλιστικού πειράματος» του Σαλβαδόρ Αλιέντε, όταν οι πραξικοπηματίες υπό τον Αουγούστο Πινοσέτ εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο «Λα Μονέδα».

Στη διαβόητη Επιχείρηση Κόνδωρ που είχε τις ευλογίες της CIA συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες έξι λατινοαμερικανικών χωρών. Με την ολοκλήρωσή του, εγκαινιάσθηκε στη Χιλή μια περίοδος κρατικής τρομοκρατίας η οποία διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Στα πλαίσιά της δολοφονούνται το 1974 στο Μπουένος Αιρες ο στρατηγός Ούγο Πράτ, συνεργάτης και φίλος του Αλιέντε, το 1976 στην Ουάσινκτον ο Ορλάντο Λετελιέρ, στέλεχος της κυβέρνησης του Αλιέντε και λυσσαλέος πολέμιος της χούντας του Πινοσέτ καθώς και δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες.

Το πραξικόπημα στη Χιλή εγκαινιάζει μια περίοδο κρατικής τρομοκρατίας στην Λατινική Αμερική η οποία διαρκεί περίπου μια δεκαετία ενώ ο ίδιος ο Πινοσέτ θα παρέμενε στον προεδρικό θώκο για 17 ολόκληρα χρόνια.

Πάνω από 3.000 χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή είναι ακόμη αγνοούμενοι, 100.000 πιστεύεται ότι υπέστησαν βασανιστήρια ενώ ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων και τον εξορισθέντων αγγίζει τις 500.000. Στο τελευταίο του μήνυμα προς το λαό της Χιλής από το προεδρικό μέγαρο, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο εκλεγμένος μαρξιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγο πριν πέσει νεκρός, παίρνοντας ο ίδιος τη ζωή του -σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία-, διαβεβαίωνε τους συντρόφους του ότι θα άνοιγαν και πάλι σύντομα διάπλατες οι λεωφόροι για να περάσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι στην πορεία τους για μια καλύτερη κοινωνία.

Λίγο μετά, οι στρατιώτες του Αουγούστο Πινοτσέτ ανακάλυπταν το πτώμα του μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ