Η Αιολική ενέργεια φτάνει να υπερκαλύψει τη μελλοντική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση - iefimerida.gr

Η Αιολική ενέργεια φτάνει να υπερκαλύψει τη μελλοντική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση

Η Αιολική ενέργεια φτάνει να υπερκαλύψει τη μελλοντική παγκόσμια ενεργειακή ζήτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι άνεμοι του πλανήτη, έχουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν στο μέλλον όλες τις ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως, αρκεί να τους εκμεταλλευτούμε σωστά, υποστηρίζουν αμερικάνοι επιστήμονες.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κέιτ Μάρβελ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και τον Κεν Καλντέιρα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, εκτιμούν ότι η δημιουργία ατμοσφαιρικών γεννητριών, που θα μετατρέπουν τους ισχυρούς ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα σε ενέργεια, θα μπορούσαν να παράγουν αρκετά περισσότερη αιολική ενέργεια σε σχέση με τις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες στο έδαφος και τις θάλασσες. Ο

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι επιφανειακοί άνεμοι στη στεριά και τη θάλασσα μπορούν να «δώσουν» συνολικά πάνω από 400 τεραβάτ ενέργειας, όμως οι ατμοσφαιρικοί άνεμοι, σε μεγαλύτερα ύψη, θα μπορούσαν να παράγουν πάνω από 1.800 τεραβάτ, δηλαδή τουλάχιστον τετραπλάσια ενέργεια.

Η ανθρωπότητα στις μέρες μας, χρησιμοποιεί περίπου αιολική ενέργεια 18 τεραβάτ. Έτσι, οι χαμηλού ύψους άνεμοι μπορούν να υπερκαλύψουν κατά τουλάχιστον 20 φορές την τωρινή συνολική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, ενώ οι μεγαλύτερου ύψους ατμοσφαιρικοί άνεμοι πάνω από 100 φορές.

Την πρώτη μελέτη, έρχεται να συμπληρώσει μία δεύτερη από τους ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Ντελάγουερ, μ' επικεφαλής αντίστοιχα τον καθηγητή πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής Μαρκ Τζέικομπσον και την καθηγήτρια γεωγραφίας και φυσικής ωκεανογραφίας Κριστίνα Άρτσερ, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι άνεμοι μπορούν να υπερκαλύψουν πολλές φορές τη συνολική παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση έως το 2030.

Οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης (χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στους υψηλότερους ατμοσφαιρικούς ανέμους, όπως οι επιστήμονες στην πρώτη μελέτη), υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί άνεμοι στην επιφάνεια της στεριάς και των θαλασσών για να υπερκαλύψουν κατά πολύ τη συνολική ενεργειακή ζήτηση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε ένα «στρατό» από ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων σε όλα τα εδάφη και τις θάλασσες της Γης, δημιουργώντας συνολικά πάνω από 250 τεραβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν η εγκατάσταση περιοριστεί μόνο στη ξηρά (πλην Ανταρκτικής) και στα παράκτια, τότε η συνολική παραγόμενη ενέργεια μπορεί να φθάσει τα 80 τεραβάτ, ενώ αν δημιουργηθούν και ατμοσφαιρικές ανεμογεννήτριες σε ύψος δέκα χιλιομέτρων, τότε όπως υπολογίζουν, θα προστεθούν άλλα 380 τεραβάτ.

Όπως τόνισε ο Τζέικομπσον, το κεντρικό μήνυμα των μελετών δεν είναι «βάλτε παντού ανεμογεννήτριες», αλλά αποσκοπούν στο να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα γεωφυσικό εμπόδιο για να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου πολιτισμού μελλοντικά από την αιολική ενέργεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ