Με σχέδιο 17 δισ ευρώ υποδέχεται ο Στουρνάρας τη Τρόικα - iefimerida.gr

Με σχέδιο 17 δισ ευρώ υποδέχεται ο Στουρνάρας τη Τρόικα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εναλλακτικά σενάρια μέτρων που φτάνουν στα 17 δισ ευρώ, εκπόνησε το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της πρώτης και πλέον κρίσιμης συνάντησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις ήτοι να απορρίψουν οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ κάποια αυτά τα μέτρα.

Παρά ταύτα, όπως παραδέχονται από το υπουργείο Οικονομικών, το βασικό σενάριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ θα συμπληρωθούν όταν θα γίνει βολιδοσκόπηση της Τρόικας και βέβαια όταν συσκεφθούν οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει τη κυβέρνηση δεν είναι η αντίδραση της Τρόικας ούτε έναντι των σχεδιαζόμενων περικοπών στις φαρμακευτικές δαπάνες- κάποιοι στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν μάλιστα δηκτικά ότι κάποιοι υπηρεσιακοί άλλων υπουργείων "μάσησαν" απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα- ούτε έναντι της προσδοκώμενης εξοικονόμησης πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες υπουργείων και Νομικών Προσώπων- παρά το ότι ήδη η Τρόικα απέρριψε ανάλογες προτάσεις ως ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια- αλλά το πώς θα υποδεχθούν τον συνολικό σχεδιασμό για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Έχοντας χαράξει κόκκινη γραμμή στο θέμα των απολύσεων, η κυβέρνηση καλείται επί της ουσίας να υπερασπιστεί με νύχια και δόντια αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 ακόμα και χωρίς το νέο σχέδιο διαθεσιμότητας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά από το οικονομικό επιτελείο, αυτό που προβληματίζει δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό σκέλος, καθώς το κονδύλι που αντιστοιχεί στο σχέδιο διαθεσιμότητας είναι μόλις 167 εκατ. ευρώ, όσο το ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να πείσει τη Τρόικα ότι αυτό το σχέδιο θα "ελαφρύνει" το Δημόσιο από 30.000 υπαλλήλους επιπλέον.

Αν και η συμφωνία για τα 11,5 δισ ευρώ δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί στη συνάντηση της Κυριακής, τα χρονικά περιθώρια για τη κυβέρνηση στενεύουν, με δεδομένο ότι το πακέτο θα πρέπει να έχει "κλειδώσει" το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή, οπότε και συνεδριάζει το EUROGROUP, ημέρα κατά την οποία μάλιστα θα κατατεθεί και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ