Συρρίκνωση του Δημοσίου ζητά ο Π. Τόμσεν - iefimerida.gr

Συρρίκνωση του Δημοσίου ζητά ο Π. Τόμσεν

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός του Π. Τόμσεν, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο του ECONOMIST ένα 24ωρο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, φρόντισε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για το τι ακριβώς περιμένει να δει αποτυπωμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει μια αναζωογόνηση του προγράμματος, αυτό θα εκτροχιαστεί.

Προκειμένου να κάνει, μάλιστα, σαφές ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ τι θα συμβεί στη περίπτωση που δεν βελτιωθεί η σημερινή εικόνα, ξεκαθάρισε ότι ούτε το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ούτε η ύφεση θα τελειώσει φέτος, προβλέποντας μάλιστα αρνητικούς ρυθμούς μία μονάδα μεγαλύτερους σε σχέση με τις προβλέψεις, δηλαδή περίπου 4%. Ως προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, ο Π. Τόμσεν ζήτησε ουσιαστικά περισσότερες παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, στην απασχόληση, στο μισθολόγιο του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν μπορούν να είναι οριζόντιου τύπου όπως οι περσινές μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε να υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων, αλλά πρέπει να είναι διαρθρωτικού τύπου, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης στη φορολογική διοίκηση.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ δεν δίστασε, μάλιστα, να αφήσει αιχμές για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις κρίσιμες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σημειώνοντας ότι «εξακολουθούμε να μη βρισκόμαστε σε αυτή την κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπου σημειωτέον ότι, ενώ έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις!

Ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως ήταν ο αρχικός στόχος του Μνημονίου, ο Π. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι είναι πλέον ζήτημα εάν αυτό μπορεί να γίνει, αποδίδοντας την εκτόξευση των spread και στη γενικότερη αναστάτωση που υπάρχει για τις χώρες της Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ