Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο

Στη Βουλή η δικογραφία για το Μνημόνιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόταση με την οποία ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξετασθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων σχετικά με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

«Οι αιτίες, που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να παραμείνουν αδιευκρίνιστες αλλά αντίθετα πρέπει να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση του νυν Πρωθυπουργού κυρίου Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα υποβλήθηκε στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης ώστε να αναδειχθούν οι αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν ενδεχόμενες αστικές και ποινικές ευθύνες», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.Η πρώτη πολιτική αντίδραση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήρθε λίγη ώρα μετά την κατάθεσή της, από το ΚΚΕ που σε ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας τονίζει ότι αυτή η πρόταση δεν απαντά στα ερωτήματα της κρίσης αλλα τα συσκοτίζει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά​ ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο παρότι αναφέρονται σε υπαρκτά ζητήματα που έχουν ανάγκη διερεύνησης, και το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί αναλυτικά για αυτά στη Βουλή, όχι μόνο δεν απαντούν στις βασικές αιτίες της κρίσης, αλλά αντίθετα τις συσκοτίζουν.

​Συσκοτίζουν το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να τη διαχειριστεί προς όφελος του λαού όπως προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

​Αποκρύπτουν ακόμα ότι η κρίση αυτή αξιοποιείται από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για να υλοποιηθούν τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες στρατηγικές αποφάσεις της ΕΕ για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, συντρίβοντας τα εισοδήματα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.»

Αν και από το κείμενο του ΚΚΕ γίνεται σαφές ότι το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά η ανακοίνωση καταλήγει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόματος θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή αφού μελετήσει το σύνολο των στοιχείων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ