Απειλή για τις συντάξεις - Η κυβέρνηση ψάχνει έξτρα μέτρα 3 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Απειλή για τις συντάξεις - Η κυβέρνηση ψάχνει έξτρα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Αναζητούνται 3 δισ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο μέτρων 11
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον αέρα βρίσκονται οι οριστικές ρυθμίσεις για το ψαλίδι στις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση αναζητά ακόμα τρία δισ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο μέτρων ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με την Τρόικα την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr, από το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην Τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται μόνο τα 8,5 δισ., ενώ φυσικά λείπει άλλο 1 δισ ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Συνολικά πάνω από 1/4 των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» της επόμενης διετίας δεν έχει βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δύο είναι μόνο οι τομείς από τους οποίους μπορούν να εξευρεθούν τα 3 δις ευρώ μέτρα που λείπουν: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και οι συντάξεις. Το σενάριο να περικοπεί περαιτέρω το ΠΔΕ, όμως, αποκλείεται αφού αναμένεται να βάλει βέτο η Τρόικα. Συνεπώς μένει το σενάριο ακόμη μεγαλύτερων περικοπών στις συντάξεις.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι πιθανό να υιοθετηθεί το «σκληρό» σενάριο για τις συντάξεις. Η περικοπή της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θα επιφέρει εξοικονόμηση σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον σχεδιάζεται το μέτρο της επιβολής μειώσεων στο σύνολο της κύριας σύνταξης και αποκλείεται το σενάριο της κλιμακωτής μείωσης.

Σύμφωνα με το νέο σενάριο, σε ένα συνταξιούχο που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.600 ευρώ θα του επιβληθεί μείωση 15% σε όλο το ποσό των 1.600 ευρώ, και όχι μείωση 5% για τα πρώτα 1.000, μείωση 10% για τα επόμενα 1.000-1.300 και μείωση 15% για τα τελικά 1.300-1.600 ευρώ, όπως σχεδιαζόταν αρχικά με τις κλιμακωτές μειώσεις.

Αν υιοθετηθεί τελικά το «σκληρό σενάριο» ένας συνταξιούχος των 1.600 θα αποφέρει 240 ευρώ ενώ με το ως σήμερα γνωστό σενάριο θα απέφερε τα μισά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ