Mουσουρούλης: Τα λιμάνια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο - iefimerida.gr

Mουσουρούλης: Τα λιμάνια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο

moysoyroylis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κυβερνητική δέσμευση ότι τα λιμάνια της χώρας δεν πρόκειται να τεθούν εκτός δημοσίου ελέγχου αλλά μια Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο από πλευράς πολιτείας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης.

Η δέσμευση αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Ναυτιλίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου. Ο βουλευτής ρωτούσε για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Στην απάντησή του στον ερωτώντα βουλευτή ο κ. Μουσουρούλης θυμίζει ότι οι Οργανισμοί Πειραιώς και Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι ανώνυμες εταιρείες κοινής ωφέλειας με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, λειτουργούν με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και τελούν υπό την εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει ότι «η στρατηγική σημασία των δύο αυτών λιμένων είναι προφανής, επομένως θα διασφαλιστεί πως κάθε εξέλιξη θα αποβεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας»

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το 2011 μεταβιβάστηκε ποσοστό 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. και 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε. Το δε 2012 μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 51,038% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ και ποσοστό 50,968 επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ ΑΕ.

«Έτσι, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, απέκτησε το προαναφερθέν πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ- ΟΛΘ (ΑΕ εισηγμένες στο ΧΑΑ) καθώς και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των υπόλοιπων 10 Οργανισμών Λιμένων (ΑΕ) και είναι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου αυτού σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου», αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ