«Μαγικό χαλί» που πιάνει τους κλέφτες δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες - iefimerida.gr

«Μαγικό χαλί» που πιάνει τους κλέφτες δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες

«Μαγικό χαλί» που πιάνει τους κλέφτες δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα «μαγικό χαλί» το οποίο μπορεί να καταλάβει πότε κάποιος σκόνταψε και πάει να πέσει, αλλά και πότε πατάνε πάνω του κλέφτες και σε κάθε περίπτωση ειδοποιεί με συναγερμό τον ιδιοκτήτη.

Κάτω από το χαλί υπάρχει ένα πλέγμα από οπτικές ίνες, το οποίο καταγράφει τις πιέσεις από τα πόδια των ανθρώπων, οι οποίες προκαλούν μεταβολές στο φως που διαπερνά τις οπτικές ίνες και μεταφέρουν τα σχετικά σήματα στις άκρες του χαλιού. Επίσης γύρω από το πρωτοποριακό αυτό χαλί υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος αναλύει τα σήματα και ειδοποιεί αναλόγως τον ιδιοκτήτη.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, παρουσίασαν τη δουλειά τους στο συνέδριο φωτονικής «Photon12» στη Βρετανία και ισχυρίζονται ότι το έξυπνο ηλεκτρονικό- φωτονικό χαλί είναι ικανό να «μάθει» με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρώντας τα βήματα αυτού που το πατά.

Έτσι είναι ικανό να αντιληφθεί τις ανεπαίσθητες διαφορές στον τρόπο που κανείς περπατά και να «προβλέψει» πότε αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα κινητικότητας σε έναν άνθρωπο- ίσως προτού καν ο ίδιος το συνειδητοποιήσει!

Η εφεύρεση αυτή αρχικά προορίζεται κυρίως για σπίτια ηλικιωμένων και γηροκομεία, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ