Σωσίβιο Ολάντ στην Ελλάδα: Ναι στην επιμήκυνση υπό όρους - iefimerida.gr

Σωσίβιο Ολάντ στην Ελλάδα: Ναι στην επιμήκυνση υπό όρους

Σωσίβιο Ολάντ στην Ελλάδα: Ναι στην επιμηκυνση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη έκρουσε πάλι χθες ο Φρανσουά Ολάντ και παρουσίασε σχέδιο σωτηρίας του ευρώ και της Ελλάδας, από κοινού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στη Ρώμη. Για πρώτη φορά και με κατηγορηματικό τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος αποτύπωσε την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης.

Η ίδια διάθεση υπάρχει και στην Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός φοβάται ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και θα απειλούσε με κατάρρευση το κοινό νόμισμα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε, η κατάσταση είναι επείγουσα: τρία εκατομμύρια άνεργοι στη Γαλλία, 14 συνεχόμενοι μήνες αύξησης της ανεργίας. Είμαι πρόεδρος εδώ και τρεισήμισι μήνες, αυτή είναι η Γαλλία που παρέλαβα, δεν ανακάλυψα εγώ τους αριθμούς, οι αριθμοί υπήρχαν. Πρόκειται για ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά» είπε ο κ. Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μόντι, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι ζώνουν από παντού και τη Γαλλία.

Ο κ. Ολάντ φάνηκε διατεθειμένος να προσφέρει στην Ελλάδα τον χρόνο που αναζητεί προκειμένου να επιμηκύνει το πρόγραμμα διάσωσης υπό τον όρο ότι θα είναι θετική η έκθεση της Τρόικα ως προς την εκτέλεση του προγράμματος ως σήμερα. Από την άποψη αυτή ο Οκτώβριος θα μπορούσε να είναι μήνας στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αγωνία για την έκθεση της Τρόικα

Στις αρχές Οκτωβρίου παραδίδεται η έκθεση της Τρόικα και στις 8 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στη Λευκωσία (η Κύπρος έχει την ευρωπαϊκή προεδρία αυτό το εξάμηνο) κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και σύμφωνα με το σχέδιο σωτηρίας που παρουσίασε χθες ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε εκεί να αποφασιστεί η επιμήκυνση του προγράμματος και η οριστική επίλυση του προβλήματος της ευρωζώνης.

Οι όροι του Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε χθες από τη Ρώμη πολλά μηνύματα στο Βερολίνο λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί ώστε να αντιμετωπίζεται ως μια σταθερή ζώνη με ανακτημένη την αξιοπιστία της.

«Για να υπάρχει όμως αξιοπιστία χρειάζεται σοβαρή δημοσιονομική προσπάθεια. Η Ιταλία το έκανε, η Γαλλία θα το αποδείξει εκ νέου με τον νόμο για τα δημόσια οικονομικά που θα υιοθετήσει τον ερχόμενο μήνα, γιατί η σοβαρή δημοσιονομική προσπάθεια είναι εκείνη που επιτρέπει τη μείωση χρέους και την επιστροφή της αξιοπιστίας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την μείωση του δημόσιου χρέους της.

Αξονας Ιταλίας-Γαλλίας

Ο Μάριο Μόντι έδειξε χθες τα δόντια του στο Βερολίνο και αφού επιβεβαίωσε ότι συμφωνεί με το σχέδιο του Φρανσουά Ολάντ έστειλε μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ: «Το να κάνεις μαθήματα στο σπίτι είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται επίσης και από τη στιγμή που μαι χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαική Ενωση, να υπάρξει αναγνώριση από την ίδια την ΕΕ ώστε να μη συνεχίσουν να υφίστανται διαφορές στις αποδόσεις των επιτοκίων», δήλωσε.

Ετσι, ο Μάριο Μόντι σήκωσε το γάντι -και για λογαριασμό της Αθήνας- που πέταξε μια μέρα νωρίτερα η Ανγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι «χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους διότι θέλουμε μια ένωση ενότητας και όχι χρέους».

Ο κ. Μόντι επεσήμανε ότι το πρόβλημα της απασχόλησης είναι το χαμένο στοίχημα της Ευρώπης καθώς η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας δημιουργεί ένα νέο ρεύμα μετανάστευσης από τον Ευρωπαϊκό Νότο κυρίως προς τη Γερμανία. «Ο όρος απασχόληση αναφέρεται σπάνια σε ευρωπαικό επίπεδο. Γι' αυτό μιλήσαμε σήμερα με τον Γάλλο Πρόεδρο» είπε, έξω από τα δόντια ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Φωτογαφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ