Συρία: 27 νεκροί και συρματοπλέγματα - iefimerida.gr

Συρία: 27 νεκροί και συρματοπλέγματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δρόμους σπαρμένους με πτώματα άφησαν πίσω τους μαυροντυμένοι ένοπλοι, πιστοί στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι οποίοι διείσδυσαν το σαββατοκύριακο στην πόλη Ταλ Κάλαχ για να καταστείλουν την εξέγερση, υποστηρίζουν πρόσφυγες που κατάφεραν να φύγουν από την περιοχή και να καταφύγουν στο Λίβανο.

Ο συριακός στρατός τοποθέτησε σήμερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο για να εμποδίσει τους κατοίκους της περιοχής Ουάντι Χάλεντ να φύγουν, σύμφωνα με λιβανέζικη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. "Η ενέργεια αυτή του συριακού στρατού, που ελέγχει πλέον όλη την περιοχή του Ταλ Κάλαχ, σταμάτησε το κύμα των προσφύγων", είπε η πηγή αυτή. "Κανείς δεν πέρασε τα σύνορα σήμερα. Ακόμη και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους είναι έρημοι", πρόσθεσε.

Ο στρατός της Συρίας και οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστηριζόμενες και από άρματα μάχης, σκότωσαν τουλάχιστον 27 πολίτες κατά τη διάρκεια της τριήμερης επιχείρησης καταστολής των δημοκρατικών διαδηλωτών στην πόλη Τελ Καλάχ, σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ραζάν Ζαϊτούνα, την Τρίτη.

"Υπάρχουν 27 θύματα των οποίων η ταυτότητα έχει επιβεβαιωθεί. Ένας άγνωστος αριθμός σωμάτων μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Τελ Καλάχ και οι σοροί δεν έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα στις οικογένειές τους ", ανέφερε ο Ζαϊτούνα στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς οι πρόσφυγες είπαν ότι η επίθεση στην πόλη ξεκίνησε μετά τη διαδήλωση που οργάνωσαν την Παρασκευή με αίτημα την ανατροπή του Άσαντ. Το Σάββατο έφτασαν στην πόλη τουλάχιστον δέκα λεωφορεία γεμάτα με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και ατάκτους, τους αποκαλούμενους "σαμπίχα", που φορούσαν μαύρα ρούχα με κόκκινα περιβραχιόνια. Την Κυριακή, άρματα μάχης περικύκλωσαν την πόλη και άρχισε ο βομβαρδισμός.

"Τα άρματα και οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν αδιακρίτως. Κατέστρεψαν το σπίτι μου. Κατέστρεψαν τη δεξαμενή νερού. Οι δρόμοι πλημμύρισαν με νερό και πτώματα", είπε ο Όμαρ, ένας επιπλοποιός ο οποίος περπάτησε επί 3,5 ώρες με τη σύζυγό του και τα δίδυμα μωρά τους μέχρι την πόλη Μποκάγια του Λιβάνου.

"Δεν τολμάω να γυρίσω πίσω. Όποιος καταφέρει να γλιτώσει ευχαριστεί το Θεό εκατό φορές", πρόσθεσε ο Όμαρ ο οποίος βρήκε καταφύγιο σε ένα σπίτι μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες από το Ταλ Κάλαχ. Ορισμένοι από αυτούς είπαν μάλιστα ότι τους πυροβόλησαν καθώς διέσχιζαν τα σύνορα.

Οι κάτοικοι υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να μετρήσουν τα πτώματα στους δρόμους επειδή όταν έφευγαν από τα σπίτια τους, τους πυροβολούσαν. Η Ουμ Άχμεντ, μητέρα τριών παιδιών, είπε ότι κρυβόταν στο υπόγειο ενός σπιτιού με άλλες επτά οικογένειες. Το ηλεκτρικό ήταν κομμένο και η είσοδος και η έξοδος της πόλης είχαν αποκλειστεί. "Ένας άνδρας είχε χτυπηθεί στο στομάχι και την πλάτη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παρά να του δώσουμε λίγο νερό. Πέθανε στα χέρια μας. Δεν μπορούσαμε να τον θάψουμε και μύριζε ανυπόφορα", είπε.

Όλοι οι κάτοικοι που μίλησαν στο πρακτορείο ισχυρίστηκαν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έβαλαν στο στόχαστρο τους σουνίτες μουσουλμάνους. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι έλεγχαν τις ταυτότητές τους για να εντοπίσουν τους σουνίτες του Ταλ Κάλαχ και των γειτονικών χωριών. Το σουνιτικό Ταλ Κάλαχ βρίσκεται σε μια κοιλάδα και περιβάλλεται από χωριά αλεβιτών. Ο ίδιος ο Άσαντ και οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι αλεβίτες.

"Ο αριθμός των σφαιρών που έριξαν (στο Ταλ Κάλαχ) θα ήταν αρκετός για να απελευθερώσουμε τα Υψώματα του Γκολάν ή τα Αγροκτήματα Σεμπάα", είπε ένας κάτοικος, αναφερόμενος στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισραήλ.

"Τι ζητούσαν (οι διαδηλωτές) εκτός από ελευθερία; Ο Μπασάρ κάνει σαν να είναι Θεός και τώρα θέλει να εκδικηθεί", είπε μια γυναίκα, η Ρεχάμπ, ο αδελφός της οποίας σκοτώθηκε στο Ταλ Κάλαχ νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Και η Μόνια, η μικρή κόρη του νεκρού, πρόσθεσε: "Θεέ μου, σκότωσε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μου. Θα πάρω εκδίκηση για το θάνατό του. Μια μέρα, θα δείτε...".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Λίβανος συρματοπλέγματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ