Μένος του Μπρους Ουίλις κατά της Apple: Αφορμή η πολιτική του iTunes περί πνευματικής ιδιοκτησίας - iefimerida.gr

Μένος του Μπρους Ουίλις κατά της Apple: Αφορμή η πολιτική του iTunes περί πνευματικής ιδιοκτησίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μπρους Ουίλις είναι πολύ σκληρός για να... υποκύψει στην πολιτική της Apple και τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Γι' αυτό και λέγεται πως «τα έχει πάρει» που δεν μπορεί να περάσει την iTunes μουσική συλλογή του στα παιδιά του!

Αληθινή ή μη (καθότι η ορθότητα της πληροφορίας αμφισβητείται από πολλές πλευρές), η υπόθεση Ουίλις-Apple ανοίγει το τεράστιο ζήτημα της κατάργησης της ιδιοκτησίας στην εποχή των ψηφιακών μέσων.

Σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα (η μουσική, οι ταινίες, τα κείμενα) που βρίσκονται αποθηκευμένα στον σκληρό του υπολογιστή μας;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας για την προάσπιση των δικαιωμάτων ανοικτής πρόσβασης στα ψηφιακά δεδομένα, Τζιμ Κίλοκ, οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα δικαίωμα επί των φηφιακών προϊόντων που αγοράζουμε. Η νομοθεσία είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να προλαμβάνει την πειρατεία, αντιμετωπίζοντας τους όλους ως δυνάμει κλέφτες.

Ο Τζόσουα Τόμας, δικηγόρος ειδικός σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι χρήστες του iTunes πιθανώς δεν συνειδητοποιούν πως όταν πληρώνουν για κάποιο μουσικό κομμάτι, αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να πληρώνουν για τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μηνυθούν επειδή έχουν το συγκεκριμένο φάκελο ψηφιακών δεδομένων στον υπολογιστή τους. Αυτό που έχει στην κατοχή του ο καταναλωτής είναι η άδεια χρήσης του προϊόντος και όχι το ψηφιακό ίχνος αυτού.

Είναι σαν να διαθέτει κάποιος ένα αυτοκίνητο, δίνοντάς σου την άδεια να το κυκλοφορείς κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να αποτελεί κτήμα δικό του και όχι δικό σου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατέχεις είναι η άδεια να το δανείζεσαι και να το χρησιμοποιείς, όπως επίσης ότι το παιδί σου δεν θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί κι εκείνο μετά το θάνατό σου.

Έτσι έχουν τα πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν: αρκεί η απόφαση από την Apple και την κάθε Apple να επιφέρει μερικές μικρές αλλαγές στο ψηφιακό ίχνος των προϊόντων της. Και αυτό ισχύει για το καθετί στο διαδίκτυο, από το λογαριασμό μας στο gmail μέχρι εκείνον του Facebook. Τι γίνονται αυτοί οι λογαριασμοί όταν αποδημήσουμε;

Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, η Apple δεν είναι παρά ένας απλός μεσάζων που προσπαθεί να προασπίσει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, οι οποίοι κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα στερούνταν ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ