Βρήκαν πλανήτη φτιαγμένο από... ζάχαρη - iefimerida.gr

Βρήκαν πλανήτη φτιαγμένο από... ζάχαρη

Βρήκαν πλανήτη φτιαγμένο από... ζάχαρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν μόρια σακχάρου σε αέρια μάζα αστέρα, περίπου 400 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. «Στα αέρια γύρω από το νεοσύστατο πλανήτη βρήκαμε στοιχεία γλυκοαλδεΰδης. «Αυτή είναι μία από τις πιο απλές μορφές ζάχαρης, όχι πολύ διαφορετικής από αυτής που χρησιμοποιούμε στον καφέ που πίνουμε», σημειώνει σε μία από τις δηλώσεις του ο Τζες Γιόργκενσεν, από το Ινστιτούτο Νιλς Μπορ της Κοπεγχάγης.

Ο πλανήτης έχει μάζα ανάλογη με εκείνη του ήλιου στο δικό μας ηλιακό σύστημα και φέρει την ονομασία IRAS16293 – 2422. Η ζάχαρη, η οποία βρέθηκε στα νεφελώματα γύρω από αυτόν, έχει τη μορφή μίας λευκής και άοσμης σκόνης. Η παρουσία της είναι συναρπαστική για τους αστρονόμους, καθώς αποδεικνύεται ότι τα συγκεκριμένα οργανικά μόρια αποτελούν ενδεχομένως ένα βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ζωής.

Η χημικές ουσίες που αποτελούν ένα αστέρα ταυτοποιούνται μέσω της εκπομπής ενός συγκεκριμένου είδους ακτινοβολίας. Το φαινόμενο της «φωταύγειας», όπως ονομάζεται, παρατηρείται εξίσου στην επιφάνεια της Γης, σε οργανισμούς όπως οι πυγολαμπίδες.

«Για εμάς ήταν ενδιαφέρον να βρούμε την προέλευση αυτών των συστατικών», επισήμανε ο Μάρκους Πέσελ από το Νότιο-Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (Εuropean Southern Observatory). «Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ύπαρξης αυτής της απλής μορφής ζάχαρης στις τολύπες ενός νεαρού αστέρα. Γνωρίζουμε πλέον ότι η γλυκοαλδεΰδη αποτελεί πιθανότατα βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός πλανήτη».

Μόρια σακχάρου και σε άλλα νεφελώματα

Μόρια σακχάρου βρέθηκαν και στα διαστρικά μοριακά νεφελώματα του G31.41+0.31 και του Τοξότη Β2

Το συγκεκριμένο συστατικό δεν είναι όμως το πρώτο στοιχείο γλυκοαλδεΰδης που βρέθηκε στο διάστημα. Μόρια σακχάρου βρέθηκαν και στα διαστρικά μοριακά νεφελώματα του G31.41+0.31 και του Τοξότη Β2. Πρόκειται όμως για την πρώτη φορά που εντοπίζεται κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός ηλιακού συστήματος.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο σύνθετα μπορούν να γίνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, μέχρι να δημιουργηθεί τελικά ένας πλανήτης», τονίζει ο Γιόργκενσεν. Η απάντηση, όπως εξηγεί, μπορεί να μας δώσει απαντήσεις ακόμη και στο γρίφο της δημιουργίας ζωής σε άλλους πλανήτες.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ