Απορρίπτει ο Σόιμπλε την προοπτική ενός «υπερ-εποπτικού» ρόλου για την ΕΚΤ - iefimerida.gr

Απορρίπτει ο Σόιμπλε την προοπτική ενός «υπερ-εποπτικού» ρόλου για την ΕΚΤ

Απορρίπτει ο Σόιμπλε την προοπτική ενός «υπερ-εποπτικού» ρόλου για την ΕΚΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εξουσία να κλείνει οποιαδήποτε από τις 6.000 τράπεζες εποπτεύει και κρίνει μη βιώσιμη διεκδικεί να εξασφαλίσει η ΕΚΤ, μια προοπτική η οποία όμως απορρίφθηκε από το γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος Μπαρόζο πάντως αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στις 12 Σεπτεμβρίου (την ημέρα που θα ανακοινωθεί και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τον ESM) αλλά ήδη έχει διαρρεύσει το περιεχόμενό του στον Τύπο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μεθοδεύεται η δημιουργία στα πλαίσια της ΕΚΤ ενός Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα διαφέρει από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά θα έχει παρόμοια σύνθεση (ένας εκπρόσωπος κάθε κράτους-μέλους συν έξι ανεξάρτητα μέλη). Θα είναι αρμόδιο για την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης και όχι μόνο των συστημικά σημαντικών (20-25 μεγαλύτερων), που φέρεται να επιθυμεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν και η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισαν να ταχθούν υπέρ της πιο φιλόδοξης πρότασης, που θέλει τη Φραγκφούρτη να εποπτεύει και τα 6.000 τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης. Σε χθεσινή του συνέντευξη στην Suddeutsche Zeitung, ο Επίτροπος Μπαρνιέ, αποκαλύπτει ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει από τον Ιανουάριο την εποπτεία των ισπανικών τραπεζών, που θα λάβουν κεφάλαια από τα 100 δισ. ευρώ δάνειο που ήδη έχει εγκριθεί για τη Μαδρίτη.

Τον Ιούλιο του 2013 η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης και τον Ιανουάριο του 2014 θα αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τράπεζες Μπαρόζο ΕΚΤ Σόιμπλε ESM Μπαρνιέ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ