Τεχνολογικό θαύμα: Η τηλεόραση που ελέγχεται με.. τα μάτια [βίντεο] - iefimerida.gr

Τεχνολογικό θαύμα: Η τηλεόραση που ελέγχεται με.. τα μάτια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα «πρόβλημα» που έχουν σίγουρα συναντήσει όλοι οι τηλεθεατές, είναι όταν θέλουν να αλλάξουν κανάλι, αλλα έχουν βολευτεί στον καναπέ και δε φτάνουν το τηλεκοντρολ. Τη λύση έρχεται να δώσει μία πρωτοποριακή τηλεόραση που καταργεί το τηλεκοντρόλ, αφού ελέγχεται με.. τα μάτια!

Την φουτουριστική αυτή εφεύρεση, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Gaze TV», υπογράφει η κινεζική πολυεθνική εταιρία Haier και την παρουσίασε στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2012 του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το BBC, η Gaze Tv χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Σουηδικής εταιρίας Tobii, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι, ελέγχει την συσκευή κοιτάζοντας στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης και ενεργοποιώντας με το βλέμμα του μία διεπαφή (interface) μέσω της οποίας, αλλάζει την ένταση του ήχου και τα κανάλια και να ενώ μπορεί να δώσει και άλλες εντολές στη συσκευή, ανάλογα με το εικονίδιο στο οποίο κάθε φορά διαλέγουν να εστιάσουν την ματιά τους.

Αρχικά, η Σουηδική Tobii ανέπτυξε την εν λόγω τεχνολογία με σκοπό να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ελέγχουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να χρειάζοντα ποντίκι και πληκτρολόγιο, ενώ ευελπιστεί ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο της προϊόν για καταναλωτές εντός του 2013.

Προς το παρόν, η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν αποφεύγει τις δυσλειτουργίες, ενώ ο αισθητήρας που μεσολαβεί ανάμεσα στο θεατή και τη συσκευή και «διαβάζει» την κίνηση των ματιών του, είναι ακόμα εύκολο να «μπερδευτεί» αν ο θεατής φοράει γυαλιά.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας Χένρικ Έσκιλσον, η επαναστατική τεχνολογία μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές στους υπολογιστές και σε άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως στα αυτοκίνητα (για την προβολή πληροφοριών πάνω στο παρμπρίζ), στις αίθουσες των χειρουργείων και στα βιντεοπαιχνίδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ