Στο άρθρο 99 οδεύουν δεκάδες εισηγμένες λόγω «στραγγισμένων» ταμείων - iefimerida.gr

Στο άρθρο 99 οδεύουν δεκάδες εισηγμένες λόγω «στραγγισμένων» ταμείων

Με το άρθρο 99 φλερτάρουν δεκάδες εισηγμένες λόγω των «στραγγισμένων» ταμείων το
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κίνδυνο υπαγωγής στο άρθρο 99 αντιμετωπίζει άμεσα σημαντική μερίδα εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με ανάλυση της Merit ΑΧΕΠΕΥ, που βασίζεται στην πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του πρώτου εξαμήνου της χρήσης 2012. Ειδικότερα η χρηματιστηριακή σημειώνει πως σε σύνολο 221 εταιρειών της κύριας και εναλλακτικής αγοράς οι οποίες μάλιστα εμφάνισαν συνολικές ζημιές 2,19 δισ. ευρώ έναντι ζημιών μόλις 97,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, οι 70 έχουν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα 34 εταιρείες έχουν καθαρό ταμείο

Την ίδια περίοδο ο δανεισμός στο σύνολο εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος από τα επίπεδα της 31/12/2011, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ακόμα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό λόγω μεγέθους, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών προβαίνει σε αναδιάρθρωση δανεισμού αφού δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει το βραχυπρόθεσμο δανεισμό λόγω ταμειακών δυσχερειών. Πάντως αρκετές εταιρείες κατάφεραν και μείωσαν το δανεισμό τους λόγω καλύτερης διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δανεισμός σε σχέση με τις 31/12/2011 μειώθηκε στα 40,93 δισ. ευρω από 41,24 δισ. ευρω στις 31/12/2011 (-0,7%). Το ταμείο στις 31/3/2012 ανήλθε σε 8,41 δισ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός σε €32,5 δις, ελαφρώς μειωμένος από τις 31/12/2011.

Κέρδη

Ο τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι βαρόμετρο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα των 221 εταιρειών παρά το γεγονός ότι μόνο 2 τράπεζες ανακοίνωσαν τελικά αποτελέσματα, ήτοι η Κύπρου και η Cyprus Popular. Οι 2 αυτές τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές ύψους 1,44 δισ. ευρώ από ζημιές 309 εκατ. ευρώ πέρυσι που οφείλονται σε διόγκωση των προβλέψεων τους για επισφαλή δάνεια παρά το ότι φέτος δεν υπήρξε κούρεμα στα ομόλογα τους, ενώ αντίθετα οι 2 τράπεζες χρησιμοποίησαν το δικαίωμα χρήσης αναβαλλόμενης φορολογίας για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους στο bottom line. Μέσα στο Σεπτέμβρη αναμένουμε αποτελέσματα από 6 τράπεζες ακόμη που αναμένεται να οδηγήσουν τις ζημιές πολύ υψηλότερα.

Χωρίς τις εταιρείες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα (ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, MIG, Cyprus Popular Bank) oι ζημιές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στα 203,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 228,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους μειωμένους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών τη στιγμή που η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα στα τάρταρα δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών και στους υψηλούς τόκους. Σημαντική όμως από την άλλη ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στην πλειοψηφία των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 3,39 δισ. ευρω.

Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρατηρούμε στα χρηματοοικονομικά έξοδα των εταιρειών λόγω αναδιαρθρώσεων με αυξημένο επιτόκιο οι οποίες μαζί με τις απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού οδηγούν σε ζημιές προ φόρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ οι οποίες ελαττώνονται ελαφρώς στο bottom line χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η πλάστιγγα γέρνει και πάλι υπέρ των ζημιογόνων (151 στις 221- ποσοστό 68%) επιδεινούμενο από το Α Τρίμηνο του 2012 (144 στις 226-63,7%) και από το Α εξάμηνο του 2011 (130 στις 221-58,8%).Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά ιστορικό ρεκόρ, για όσο διάστημα έχουμε στοιχεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ