Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή - Σαμαράς: «Θα περάσω τα μέτρα» - iefimerida.gr

Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή - Σαμαράς: «Θα περάσω τα μέτρα»

Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή - Σαμαράς: «Θα περάσω τα μέτρα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία μπαίνει η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με τους επικεφαλής της Τρόικα να καταφθάνουν την Παρασκευή στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία την έκθεση της Τρόικα η οποία θα παίξει όπως φαίνεται καταλυτικό ρόλο για το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου όπου και θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πέραν όμως της έκθεσης, κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει η στάση των ελεγκτών για κάποιες από τις παρεμβάσεις (ύψους 2 δισ. ευρώ), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών.

Σε ο,τι αφορά την εφεδρεία, η Τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και ίσως δεν αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς.

Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν φυσικά και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, καθώς από τη στιγμή που το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η Τρόικα αναμένεται να απαιτήσει την χωρίς αποκλίσεις υλοποίησή του.

Όπως είναι φυσικό αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και την ίδια τη συνοχή των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική που έχει επιλέξει καθώς θεωρεί μονόδρομο το εν λόγω μίγμα πολιτικής προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να βγει από την κρίση.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό που τον προειδοποίησε για τις αντιδράσεις που έρχονται απο την κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...».

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους εξακολουθεί να είναι η κατάργηση των Δώρων στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τα κόμματα, θα μπορούσαν να συζητηθούν περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 800 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλιστεί το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι περικοπές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα 486 ευρώ, δηλαδή από τη κατώτερη σύνταξη και μάλιστα από το πρώτο ευρώ!

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές διαφορετικές τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή. «Δε θα γίνουν αποδεκτές προσωπικές στρατηγικές και μικροκομματικά παιχνίδια», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου.

Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει περικοπές σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση της ΔΗΜΑΡ καθώς όπου πέραν των μεμονωμένων δηλώσεων ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι θέλει να επιτύχει το κυβερνητικό έργο αλλά δεν το «στηρίζει άκριτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ