Πέθανε ο Κάρλο Μαρτίνι, η «προοδευτική φωνή» της Καθολικής Εκκλησίας - iefimerida.gr

Πέθανε ο Κάρλο Μαρτίνι, η «προοδευτική φωνή» της Καθολικής Εκκλησίας

Πέθανε ο Κάρλο Μαρία Μαρτίνι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μιλάνο, σε ηλικία 85 ετών, ο καρδινάλιος Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, η «προοδευτική φωνή» της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Μαρτίνι υπέφερε εδώ και χρόνια από Πάρκινσον, ενώ είχε υποστεί μια σοβαρή κρίση, πριν από δυο εβδομάδες, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του.

Από το 1979 μέχρι και το 2002, ήταν αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, όπου και είχε καταφέρει να κατακτήσει τους πιστούς με τον άμεσο λόγο του. Είχε προσεγγίσει τους άπιστους, τους Εβραίους, τους περιθωριακούς εκφράζοντας, παράλληλα, την ειλικρινή του εκτίμηση προς την Ορθοδοξία.

Μάλιστα μια ομάδα τρομοκρατών της οργάνωσης Prima Linea (Πρώτη Γραμμή) είχε αποφασίσει να παραδώσει τα όπλα της σε εκείνον (την δεκαετία του '80, μετά από μια τραγική περίοδο, που σηματοδοτήθηκε από απαγωγές και εκτελέσεις).

Το 2005, ήταν από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το ανώτατοι αξίωμα του Ποντίφικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες ψηφοφορίες του κονκλαβίου, κατάφερε να συγκεντρώσει εξήντα έξι ψήφους. Ο ίδιος ο Μαρτίνι, όμως -πιθανότατα λόγω και της κατάστασης της υγείας του- είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να επιλέξουν, ως νέο πάπα, τον Γερμανό Γιόζεφ Ράτσινγκερ.

Ο επιφανής Ρωμαιοκαθολικός κληρικός ζήτησε να μην υποβληθεί σε θεραπείες που θα παρέτειναν άσκοπα την τελευταία φάση της ζωής του.

Σε ένα από τα τελευταία του βιβλία είχε γράψει ότι «οι νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν όλο και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις επί του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται επιπλέον σοφία, για να μην συνεχίζονται οι διάφορες θεραπείες, όταν πλέον δεν ωφελούν». Μια τάση που από αρκετούς παρατηρητές ερμηνεύθηκε ως άνοιγμα προς την ευθανασία, έστω και υπό συγκεκριμένους όρους.

Πρόκειται να κηδευτεί στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος εδώ και καιρό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ