Πρωτοποριακό «βιονικό μάτι» επέτρεψε σε γυναίκα να ξαναδεί! - iefimerida.gr

Πρωτοποριακό «βιονικό μάτι» επέτρεψε σε γυναίκα να ξαναδεί!

Πρωτοποριακό «βιονικό μάτι» επέτρεψε σε γυναίκα να ξαναδεί!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια τυφλή γυναίκα στην Αυστραλία κατάφερε να δει μικρά στίγματα φωτός για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, χάρη στην πρωτοποριακή εμφύτευση ενός «βιονικού» ματιού.

«Ξαφνικά μπόρεσα να δω μια μικρή λάμψη», λέει ενθουσιασμένη η Ντάιαν Ασγουορθ, στην βρετανική Daily Telegraph.

Το βιονικό μάτι αναπτύχθηκε από μια ομάδα Αυστραλιανών επιστημόνων και αφορά την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που είναι συνδεδεμένη με 24 ηλεκτρόδια στα μάτια των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στους νευρώνες του ματιού, υποκαθιστώντας τη διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Πένινγκτον από το Bionic Vision Australia, είπε ότι πιστεύει πως το μάτι θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς μια «χρήσιμη όραση».

«Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι όταν θα αρχίσει εμφύτευση ολόκληρων συσκευών», υποστηρίζει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε όραση μόνο σε ασπρόμαυρη κλίμακα αλλά τελικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ανεξάρτητα.

Η κυρία Ασγουορθ πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια κληρονομική αιτία τύφλωσης, δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς ήταν σε θέση να δουν.

«Κάθε φορά που υπήρχε διέγερση, ένα διαφορετικό σχήμα εμφανιζόταν μπροστά από τα μάτια μου», είπε.

Ο καθηγητής Ρομπ Σέπερντ από το Ινστιτούτο Bionics, μέλος της κοινοπραξίας η οποία επέβλεψε το έργο, δήλωσε ότι οι ερευνητές θα αναπτύξουν έναν επεξεργαστή που θα μπορεί να συναρμολογεί εικόνες με λάμψεις φωτός.

«Η ομάδα ψάχνει για τη συνοχή των σχημάτων, τη φωτεινότητα, το μέγεθος και τη θέση των φλας για να καθορίσει πώς ο εγκέφαλος ερμηνεύει αυτές τις πληροφορίες».

Αν και άλλες διεθνείς προμηθευτές ιατρικού υλικού έχουν εργαστεί για τα «βιονικά μάτια», ο δρ Αλεν Πένι, υποστηρίζει ότι ήταν μια παγκόσμια πρωτιά. «Η διαδικασία για την εμφύτευση του ματιού είναι απλή και μπορεί εύκολα να διδάξει στους χειρουργούς σε όλο τον κόσμο», είπε.

«Διενεργούμε την εμφύτευση της συσκευής σε μια θέση πίσω από τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της προσέγγισής μας», υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ