Συνταγή για μπεσαμέλ, όπως την έκανε ο μαρκήσιος Μπεσαμέλ - iefimerida.gr

Συνταγή για μπεσαμέλ, όπως την έκανε ο μαρκήσιος Μπεσαμέλ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μπεσαμέλ πήρε το όνομά της από τον Μαρκήσιο Λουί ντε Μπεσαμέλ (1630-1703), αυλικό και στη συνέχεια μάγειρα του Λουδοβίκου 14ου. Από μικροαστική οικογένεια, κατάφερε να χωθεί στην αυλή του Βασιλιά γιατί απέκτησε τρομερές γνώσεις για την τέχνη. Ηταν σε θέση να συμβουλεύσει τόσο για την αξία ενός πίνακα ζωγραφικής όσο και για πολύτιμα έπιπλα. Το αληθινό του πάθος ήταν η κουζίνα και κατόρθωσε να φτάσει τελικά στους φούρνους των Βερσαλλιών και να μαγειρέψει για τον Λουδοβίκο.

Ο μαρκήσιος δεν έβαζε γάλα στη δική του μπεσαμέλ αλλά ζωμό κρέατος που έδινε -φαντάζομαι- στην σάλτσα του μια συγκλονιστική γεύση!

Υλικά

80 gr βούτυρο

80 gr αλεύρι

1 λίτρο γάλα

1 κρόκο αυγού

Λίγο τυρί τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου

Εκτέλεση

1. Λυώνετε το βούτυρο και προσθέτετε αργά-αργά το αλεύρι. Χρησιμοποιήστε αυγογδάρτη για να ανακατέψτε αργά και απαλά το μείγμα.

2. Προσθέστε το γάλα ελαφρά ζεσταμένο και ανακατέψτε συνεχώς ώσπου να βράσει

3. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το τριμμένο τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο

Το μυστικό στη μπεσαμέλ είναι το ζεστό γάλα. Ενσωματώνεται εύκολα στο μείγμα και δίνει βελούδινη όψη στη σάλτσα σας. Επίσης, το τριμμένο τυρί πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, μη χαραμίσετε την μπεσαμέλ σας με ένα κοινό τυρί. Ζητήστε να σας το τρίψουν τελευταία στιγμή για να μοσχοβολάει !

Και μην ξεχνάτε, όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλή φωτιά, έστω κι αν η εκτέλεση σας πάρει μισή ώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ