Εγγύηση για τις αποκρατικοποιήσεις η δημόσια περιουσία - iefimerida.gr

Εγγύηση για τις αποκρατικοποιήσεις η δημόσια περιουσία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίαν επιφυλακτικοί έναντι των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου εμφανίζονται οι δανειστές μας, όπως παραδέχθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EUROGROUP, όπου έλαβε σαφή οδηγία από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για πρόσθετα μέτρα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Ακριβώς λόγω αυτής της δυσπιστίας, η Τρόικα θα παραμείνει κι άλλες ημέρες στην Αθήνα, ενώ και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

Αυτό που αποτελεί, πάντως, πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης και την προσπάθεια της χώρας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της είναι ότι υποχρεώνεται στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου, ενός κουμπαρά, όπου το Δημόσιο θα εισφέρει κινητή και ακίνητη περιουσία του, έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει ως εγγύηση για τις αποκρατικοποιήσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση! Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι εάν δεν επιτυγχάνονται οι ούτως ή άλλως φιλόδοξοι στόχοι, ο «κουμπαράς» αυτός θα δεσμεύεται για να καλύψει το κενό!

Κι αν το πρώτο βήμα, που είναι η πώληση επιπλέον 10% του ΟΤΕ, είναι σχετικά εύκολο -αν εξαιρέσει κανείς την απαίτηση των Γερμανών της DEUTSCHE TELEKOM να αλλάξει το καθεστώς μονιμότητας των παλαιών υπαλλήλων-, τα επόμενα βήματα που οδηγούν στην πώληση της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ και κυρίως της ΔΕΗ, περνάνε μέσα από το «ναρκοπέδιο» των αντιπαραθέσεων αφενός με τους συνδικαλιστές αφετέρου με στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης και του κόμματος, που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί άλλη γραμμή στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Μόνο εύκολη δεν θα είναι, επίσης, η επαναδιατύπωση του Μεσοπρόθεσμου όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, αφού η ασάφεια των δράσεων και μέτρων πρέπει να δώσει τη θέση της σε συγκεκριμένα και πάνω απ' όλα κοστολογημένα μέτρα, ειδικά στο πεδίο των εσόδων, όπου οι επιδόσεις των τελευταίων δύο ετών, έχουν απογοητεύσει και τους πιο ένθερμους φίλους της κυβέρνησης στην Ευρώπη. Ειδικά όσον αφορά στη φετινή «τρύπα» που υπολογίζεται στα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία ότι αυτή θα καλυφθεί με νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο με επικαιροποίηση μέτρων που είτε έχουν χαμηλότερη απόδοση είτε έχουν καθυστερήσει, αλλά είναι πλέον σαφές ότι εάν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας δεν πειστούν ότι αυτή η επικαιροποίηση θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα ζητήσουν νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τις σαφείς δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της περίπου έναν μήνα, προκειμένου να δώσει σαφές δείγμα γραφής, προκειμένου να πείσει τους εταίρους ότι αξίζει να λάβει πρόσθετη βοήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση, έγινε προφανές ότι παρά τις ενστάσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας θα είναι καθαρά φιλολογικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ