Στερεύουν τα ταμεία τον Οκτώβριο - iefimerida.gr

Στερεύουν τα ταμεία τον Οκτώβριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα του κράτους σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Αν δεν δοθεί εγκαίρως η δόση των 31,5 δις ευρώ τότε η χώρα βαδίζει προς στάση πληρωμών, όπως παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός σε μια από τις συνεντεύξεις του σε ξένα ΜΜΕ.

Στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας η οποία, αν είναι θετική, θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οπότε για μια ακόμη φορά η Ελλάδα κινείται στο όριο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της.

Το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις -περιμένοντας τη δόση- δεν πληρώνει σειρά άλλων υποχρεώσεων, δημιουργώντας προβλήματα στην αγορά αλλά και στη λειτουργία των κρατικών φορέων. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αγγίζουν πλέον τα 7,5 δις ευρώ αφού το κράτος εξακολουθεί να μην πληρώνει τα χρέη του που συσσωρεύονται και έχει βάλει φρένο στις επιστροφές φόρων προκειμένου να διατηρήσει τα επίπεδα ρευστότητας.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών έχει περικόψει σημαντικά τις πρωτογενείς δαπάνες ώστε να διατηρήσει στα ταμεία του κράτους χρήματα για αποπληρωμή μισθών και συντάξεων. Επίσης, αξιοποιεί τα κεφάλαια που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους περίπου 3 δις ευρώ ενώ οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να καλύπτουν με έντοκα γραμμάτια το Δημόσιο με αποτέλεσμα να κλείνουν τις στρόφιγγες σε άλλες δραστηριότητες και να προκαλούν ασφυξία στην αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ