Το πακέτο Βρούτση με τα 4,5 δισ. πονοκέφαλος για την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Το πακέτο Βρούτση με τα 4,5 δισ. πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο πακέτο περικοπών που έχει προτείνει ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο οικονομικό επιτελείο καθώς το υπουργείο αυτό θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν περικοπές και από άλλα υπουργεία για να μην πέσει βαρύς ο πέλεκυς σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα ανάμεσα στα διαφορετικά σενάρια που έχει προτείνει το υπουργείο Εργασίας προτείνονται μέτρα διαφορετικής εντάσεως για να επιλέξουν ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (Βενιζέλος και Κουβέλης). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο αιματηρών μέτρων του υπουργείου είναι κοντά στο να κλειδώσει αν και ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, γίνονται προσπάθειες να απαλυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι επιπτώσεις. Γι' αυτό, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ψάχνει νέες περικοπές και σε άλλα υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα φτάσει τα 4,5 δισ. από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου λιτότητας.

Μέχρι στιγμής τα μέτρα για τα εργασιακά που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι:

  • Μείωση στις συντάξεις από 2% έως και 15%. Οι μειώσεις δεν θα θίξουν όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ και πιθανότατα θα αφορά ένα όριο από 800 ευρώ και άνω. Ωστόσο η μείωση θα γίνει από το πρώτο ευρώ.  Έτσι για έναν συνταξιούχο των 850 ευρώ, η απώλεια 2% θα είναι 204 ευρώ το χρόνο.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Φαίνεται πως εδώ δεν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αντί για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, θα αυξηθεί ο κατώτατος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια στα 20 (6000 ένσημα). Οι ρυθμίσεις αυτές θα θίξουν εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και μητέρες με ανήλικα παιδιά.
  • Περικοπή ή κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν στις επικουρικές.
  • Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων των οργανισμών αυτών έως και 35%.
  • Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από το 2013.
  • Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
  • Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.
  • Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
  • Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση) για την οικογένεια των δικαιούχων.
  • Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.


Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel υποστηρίζει πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να υλοποιήσει περικοπές 14 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη διετία για να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ