Γολγοθάς 67 ημερών για την παραμονή στο ευρώ και τη δόση των 31 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Γολγοθάς 67 ημερών για την παραμονή στο ευρώ και τη δόση των 31 δισ. ευρώ

Γολγοθάς 67 ημερών για την παραμονή στο ευρώ και τη δόση των 31 δισ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολα για όλα θα τα παίξει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς έως τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει κριθεί όχι μόνο η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ αλλά και το στρατηγικής σημασίας αίτημα για την επιμήκυνση και τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο -όπως επισημαίνουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές- είναι η τελευταία ευκαιρία για να «ξεκολλήσει» η χώρα από το τέλμα της κρίσης.

Οι πρώτες κρίσιμες επαφές είναι στο διάστημα 22 με 25 Αυγούστου, οπότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -που θα έχει παραλάβει εν τω μεταξύ το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ- θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αρχίζοντας επί της ουσίας τη διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο για την επιμήκυνση του προγράμματος.

Στο τέλος του μήνα, το πακέτο των μέτρων θα βρίσκεται στα χέρια της Τρόικα, η οποία κλείνοντας -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τη δεύτερη φάση αξιολόγησης στις 10 Σεπτεμβρίου θα συντάξει την Εκθεση της.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο άτυπο ECOFIN το σχέδιο περικοπών κι όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αν το κλίμα είναι θετικό, τα μέτρα θα προωθηθούν προς έγκριση στη Βουλή.

Στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου θα κλειδώσουν όλα, δηλαδή η επόμενη δόση και το εάν θα γίνει η επιμήκυνση του προγράμματος. Κι όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος «στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει στην ουσία κριθεί εάν η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη ή όχι», συμπληρώνοντας με νόημα: «Είμαι αισιόδοξος ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θα λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση το εθνικό συμφέρον, το οποίο ταυτίζεται με το ευρώ και όχι με τη δραχμή».

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι εάν το πακέτο των μέτρων περάσει γρήγορα από τη Βουλή, είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να μην περιμένει έως τις 8 Οκτωβρίου και να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δόση- ανάσα των 31 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αυτό θα γίνει όχι τόσο λόγω των περιορισμένων αντοχών των ταμειακών διαθεσίμων αλλά κυρίως για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από το ελληνικό ζήτημα, το οποίο επιβαρύνει το κλίμα και δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση.

Πέρα από τους πολιτικούς-οικονομικούς χειρισμούς, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι... περίπατος, όπως πιστεύουν κάποιοι ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Τόμσεν περί «μεγάλης προόδου».

Κι αυτό γιατί πέρα από τον Γολγοθά των 11,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στην εφαρμογή του προγράμματος.

Αλλωστε, στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα θα τεθούν επί τάπητος:

  • Ο εκτροχιασμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,
  • Οι καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου,
  • Η εφαρμογή των διατάξεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων,
  • Οι εντεινόμενες πιέσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία,
  • Το νέο Φορολογικό και
  • Οι παρεμβάσεις στο σύστημα καθορισμού του κατώτερου μισθού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ