Πληροφορική αρχαιολογία: Κατασκευάστηκε αλγόριθμος που εντοπίζει την πηγή μιας πληροφορίας - iefimerida.gr

Πληροφορική αρχαιολογία: Κατασκευάστηκε αλγόριθμος που εντοπίζει την πηγή μιας πληροφορίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), ο Πορτογάλος Πέδρο Πίντο, ερευνητής που εργάζεται στο Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών της EPFL, κατασκεύασε ένα μαθηματικό σύστημα μοντελοποίησης που επιτρέπει την προσομοίωση της αντεστραμμένης πορείας μιας πληροφορίας και, άρα, τον εντοπισμό του αρχικού σημείου κυκλοφορίας της.

Το εν λόγω σύστημα πρόκειται να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο σε νομικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τη διαλεύκανση εγκληματικών ενεργειών στο διαδίκτυο, καθώς και με τον εντοπισμό της πηγής μιας πληροφορίας.

Με αυτή τη μέθοδο, αναφέρει ο Πέτρο Πίντο, «μπορούμε να ανατρέχουμε στην πηγή κάθε είδους πληροφορίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, βλέποντας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό μελών». Και προσθέτει: «Ο αλγόριθμός μας μπορεί να διασχίσει από την ανάποδη τη διαδρομή που διένυσε η πληροφορία και να ανατρέξει στην πηγή του».

Ωστόσο, το ίδιο σύστημα μοντελοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς ή, ακριβέστερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε εμπλέκονται δίκτυα. Κάτι που ο ίδιος ερευνητής απέδειξε εμπράκτως στην περίπτωση μιας μεταδοτικής νόσου στη νότια Αφρική: "Σχεδιάζοντας τα δίκτυα κυκλοφορίας του νερού, των ποταμών και των ανθρώπινων μεταφορών, μπορέσαμε να βρούμε το σημείο απ΄ όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα".

Οι λεπτομέρειες του αλγόριθμου αυτού δημοσιεύονται σήμερα στην επιθεώρηση Physical Review Letters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ