Kάθε πράγμα στον καιρό του, αλλά... ποτέ κολιός τον Αύγουστο, υποστηρίζει το WWF - iefimerida.gr

Kάθε πράγμα στον καιρό του, αλλά... ποτέ κολιός τον Αύγουστο, υποστηρίζει το WWF

Kάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο... ποτέ κολιός!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γνωστή παροιμία «Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός», θα έπρεπε μάλλον να... επαναδιατυπωθεί σε... «Κάθε πράγµα στον καιρό του και ο κολιός ... ποτέ τον Αύγουστο», καθώς όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Αύγουστο είναι η περίοδος αναπαραγωγής του συγκεκριμένου είδους κι ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του για να προστατευθεί ο πληθυσμός του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες.

Η γνωστή λαϊκή ρήση αναφέρει ότι ο Αύγουστος είναι ο κατάλληλος μήνας για την κατανάλωση του κολιού, μιας και όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Γιώργος Παξιμάδης, «επειδή ο κολιός αναπαράγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή την περίοδο είναι 'παχύς', δηλαδή πολύ λιπαρός, γεμάτος αυγά και νόστιμος».

«Ομως, για την προστασία του πληθυσμού του ψαριού πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του το καλοκαίρι» , συνεχίζει ο κ. Παξιμάδης.

Ο κολιός ζει σε κοπάδια κοντά στις ακτές, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπεραλίευσης, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με την υδροβιολόγο Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», η εντατική αλιεία του κολιού άρχισε στην Ελλάδα το 1964 και έφτασε στο μέγιστο βαθμό το 1994, με την αλίευση περίπου 15.000 τόννων.

«Eκτοτε, σημειώνεται μεγάλη μείωση, αφού πρόκειται για είδος που είναι υπεραλιευμένο, κυρίως στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο» σημειώνει η κυρία Μήλιου.

Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών, δημιούργησε ένα εύχρηστο εργαλείο, με συμβουλές και προτάσεις για τους καταναλωτές. Πρόκειται για το «Fishtips», όπου παρουσιάζονται κάποια από τα πιο εμπορικά ελληνικά ψάρια, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη προς κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η εποχή αναπαραγωγής τους (όπως αυτή προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας).

To «Fishtips» είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/fishtips, και μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή και για smartphones.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 82% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο είναι υπεραλιευμένο.

Στην Ελλάδα, πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών έχουν υπεραλιευθεί, με αποτέλεσμα, σε μερικές περιπτώσεις, να έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούν πλέον να αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του WWF, είναι η αλίευση ψαριών κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, όταν αυτά είναι «αυγωμένα» και δεν έχουν προλάβει να γεννήσουν, αλλά και νεαρών ψαριών που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναπαραχθούν.

Επίσης, κάποια είδη, όπως η γόπα και ο σαργός, αλλάζουν φύλο στην πορεία της ζωής τους, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να ωριμάσουν για να αναπαράγονται οι πληθυσμοί τους.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για τη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε. «Παρ' όλο που η προστασία των ιχθυαποθεμάτων αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ελλιπής, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία τους» δηλώνει ο κ.Παξιμάδης.

Προτείνει δε, να μην υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα σε περιοχές κατά τις εποχές που συγκεντρώνονται νεαρά ψάρια ή που αναπαράγονται ενήλικα.

Ειδικά για τον κολιό, η κυρία Μήλιου υπογραμμίζει ότι αν και το νόμιμο επιτρεπτό μέγεθος αλίευσής του στην Ελλάδα είναι τα 18 εκατοστά, το προτεινόμενο από τους επιστήμονες είναι τα 30 εκατοστά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αναπαραγωγή του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ