Δεν τους βγαίνει - Επισήμως θέμα εφεδρείας από Στουρνάρα - iefimerida.gr

Δεν τους βγαίνει - Επισήμως θέμα εφεδρείας από Στουρνάρα

Δεν τους βγαίνει - Επισήμως θέμα εφεδρείας από Στουρνάρα και Βενιζέλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξαναμπαίνει και επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της εφεδρείας, όπως φαίνεται από τις δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα, ωστόσο δήλωσαν ότι «το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα όσον αφορά τα 11,5 δισ. ευρώ».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. τονίζοντας πως δεν υπάρχει καλή προετοιμασία των μέτρων που προτείνονται στην Τρόικα με αποτέλεσμα να «έχουν φτάσει στο σημείο να ανοίγουν ξανά θέμα εφεδρείας». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και ο κ. Στουρνάρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να οριστικοποιήσει μέτρα περικοπών 3,5 έως 4 δισ. ευρώ από το συνολικό ύψος των 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να εφαρμοστούν το 2013 και το 2014.

«Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας πρέπει να το ξαναδούμε γιατί τα μέτρα δεν βγαίνουν» ήταν η φράση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας τις προηγούμενες ημέρες.

Το καυτό θέμα της εργασιακής εφεδρείας θα απασχολήσει και την αποψινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για ένα νέο δεδομένο στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα συνδικάτα.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της εφεδρείας ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αλφα.

Ο κ. Σταϊκούρας ερωτηθείς για το αν παραμένει ο μνημονιακός στόχος των 150.000 αποχωρήσεων είπε ότι το ζήτημα «δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με εταίρους». Πρόσθεσε δε ότι η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι «είμαστε αντίθετοι σε απολύσεις».

Προκειμένου να μην γίνει αυτό, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ζητάμε την αναλογία 1 προς 5 ή 1 προς 10 και έχουμε πάντα στο τραπέζι την πρόταση της Ν.Δ. για εργασιακή εφεδρεία η οποία, όπως είπε, θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ως κομβική ημερομηνία προσδιόρισε την έκθεση αξιολόγησης που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Για να είναι θετική η έκθεση της Τρόικα, όπως ανέφερε, απαιτεί τα 11,5 δισ. ευρώ των μέτρων και χρηστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ