Reuters: Οι δανειστές μπορεί και να πειστούν αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - iefimerida.gr

Reuters: Οι δανειστές μπορεί και να πειστούν αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Reuters: Οι δανειστές μπορεί και να πειστούν αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για περικοπές αναφέρεται εκτενώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο μεταδίδει ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις ίσως πείσουν τους δανειστές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ωστόσο το πρακτορείο εκτιμά ότι ακόμα και αν το πακέτο μέτρων ψηφιστεί η εφαρμογή του θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια καθώς πολλοί έχουν έντονες αμφιβολίες για το αν η δημόσια διοίκηση θα τις εφαρμόσει ή αν οι πολίτες θα αντέξουν και δεν θα αντιδράσουν μαζικά καθώς η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά ύφεσης.

«Η πολιτική θέληση είναι ισχυρή, όπως και τα εμπόδια τα βασικότερα εξ αυτών είναι η γραφειοκρατία, οι χαμηλές αποδοχές και μια διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση», δήλωσε στο Reuters ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρά οι διαρθρωτικές αλλαγές., καθώς μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών έχουν σκοντάψει στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Άλλες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας για τη σύσταση επιχειρήσεων, έχουν κολλήσει στην αχανή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να αλλάξει.

«Εδώ και δύο χρόνια, που η χώρα έχει λάβει το πρώτο πακέτο διάσωσης, καθυστερεί συστηματικά να πιάσει τους στόχους για τους οποίους έχει κατ' επανάληψη δεσμευτεί, με αποτέλεσμα οι δανειστές της να απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

«Η ελληνική πλευρά έχει προς το παρόν βάλει στην άκρη το αίτημα για χρονική επέκταση της εφαρμογής του μνημονίου και προσπαθεί να καταλήξει με την Τρόικα στον προσδιορισμό των μέτρων για το 2013-14 ώστε να λάβει την επόμενη δόση. Πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Αφού οριστικοποιηθούν οι προτεινόμενες περικοπές με τους επιθεωρητές της Τρόικα, κάτι που αναμένεται εντός του Αυγούστου, η κυβέρνηση θα φέρει τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Στη συνέχεια το Reuters εστιάζει στις πολιτικές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης. «Τα κεντροαριστερά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να εγείρουν αντιρρήσεις και ίσως χάσουν κάποιους βουλευτές κατά τη ψήφιση των μέτρων, τα οποία, ωστόσο, τελικά θα περάσουν, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών», σχολιάζει το πρακτορείο.

«Ο αρχηγός του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αντιδράσει στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα μέτρα, πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει εάν δεν υπάρξει επιμήκυνση των προθεσμιών. Παρόλα ταύτα, έδωσε εν τέλει την έγκρισή του.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ίσως βρίσκεται στους δρόμους, με το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις διογκούμενες αντιδράσεις των δυσαρεστημένων πολιτών, που συχνά προχωρούν σε μαζικές διαδηλώσεις»:

Σύμφωνα με αναλυτές, για να πεισθεί ο κόσμος να δεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μία αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική, κάτι που δεν είναι στα δυνατά σημεία της κυβέρνησης.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος, επισημαίνει το δημοσίευμα. «Μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα έχει καταφέρει να εφαρμόσει δραστικές περικοπές στις δαπάνες της και να αυξήσει κατά πολύ την φορολογία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά».

«Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ίσως να μην επηρεάζουν μια σειρά περικοπών δαπανών αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την άντληση εσόδων από φοροδιαφυγή ή την επιτάχυνση της εφαρμογής των αναπτυξιακών μέτρων από τις κρατικές επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Παγουλάτος.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, ιδιαίτερα σε συνθήκες αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές ισορροπίες, ενώ ακόμα και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημοσίως αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ.

«Πολιτικά θα είναι δύσκολο, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αλλά οι τελευταίες εκλογές ήταν μια σύγκρουση των δύο απόψεων και το φιλο-ευρωπαϊκό στρατόπεδο κέρδισε. Αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ