Ζ.Κ. Γιούνκερ: "Αποκρατικοποιήσεις τώρα, αλλιώς δεν έχει πέμπτη δόση" - iefimerida.gr

Ζ.Κ. Γιούνκερ: "Αποκρατικοποιήσεις τώρα, αλλιώς δεν έχει πέμπτη δόση"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Και επισήμως πλέον οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει μόνη στις αγορές του 2012, όπως προέβλεπε ο βασικός στόχος του Μνημονίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ο τρόπος που θα πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες της την επόμενη διετία. Την αρχή έκανε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μιλώντας στο CNN, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές την επόμενη χρονιά σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ ακόμα πιο κατηγορηματικός ήταν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξη του στη γερμανική Munchner Merkur δήλωσε ότι "είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012", συμπληρώνοντας με νόημα ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει στη κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου και οι επόμενες".

Σ' αυτήν ακριβώς τη φράση κρύβεται και το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας, καθώς από τη διαπραγμάτευση για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, που βρίσκεται στη πλέον κρίσιμη φάση της, εξαρτάται όχι μόνο η νέα δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ αλλά και το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2012 και 2013. Αποκαλυπτικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις της Γκέρτρουντ Γκούγκερελ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η οποία ξεκαθάρισε ότι νέα δάνεια δεν θα συμφωνηθούν πριν από τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης, που είναι σε εξέλιξη, συμπλέοντας με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι "το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεση μας την Έκθεση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ".

Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έχοντας διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και μηδενική πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ζητάει συν τοις άλλοις επώδυνες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ που θα αγγίζουν και το προσωπικό τους, ενώ σκληρά είναι τα παζάρια για το εύρος των φετινών διορθωτικών μέτρων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν αν και έχει υπάρξει πρόοδος στη μείωση του Ελλείμματος, αυτή δεν αρκεί, με δεδομένο το τεράστιο βάρος στο Δημόσιο Χρέος κι ως εκ τούτου η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να βεβαιώσει τη πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσθετα μέτρα που ζητά η Τρόικα για φέτος ξεπερνούν τα 6 δισ ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι αποκλίσεις και λόγω της περσινής υπέρβασης, ξεπερνούν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί ο φετινός κανόνας που απαιτεί 3 δισ ευρώ μέτρων για κάθε 1 δισ ευρώ προσαρμογής, μιλάμε για ένα πρόσθετο "πακέτο" που μπορεί να φτάσει στα 10 δισ ευρώ. Επιπλέον, ζητούν αποκρατικοποιήσεις- εξπρές εισηγμένων εταιριών, αλλά και να τεθούν εγγυήσεις για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ήτοι να ενεργοποιηθεί η ρήτρα υποθήκευσης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς αν και η Ελλάδα δεσμεύθηκε γι' αυτό το "πακέτο" των 50 δισ ευρώ προκειμένου να πάρει την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων για το δάνειο των 110 δισ ευρώ, ελάχιστα έχουν γίνει. Μείζον θέμα προκύπτει, πάντως, από την επιμονή της Τρόικας για επώδυνες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, καθώς πιέζουν για απολύσεις στο πλεονάζον προσωπικό όσων δημοσίων επιχειρήσεων ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου βάλουν "λουκέτο".

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός ανάμεσα σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες για την επόμενη ημέρα του Μνημονίου. Σήμερα το απόγευμα, συναντώνται στη γερμανική πρωτεύουσα ο Ντομινίκ Στρος Καν με την Α. Μέρκελ, έχοντας στη κορυφή της ατζέντας το ελληνικό ζήτημα, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι ενώ το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να στηρίξει εκ νέου και υπό προϋποθέσεις την Ελλάδα με νέα κεφάλαια, η Γερμανία όχι μόνο είναι λίαν επιφυλακτική αλλά συν τοις άλλοις υπάρχουν ισχυρές φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους. Τη Δευτέρα, η προσοχή μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, όπου για μια ακόμα φορά ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες, καθώς ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί- όπως όλα δείχνουν- η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, τα έως τώρα "ξινά" αποτελέσματα της αξιολόγησης των τελευταίων ημερών, θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στον Έλληνα υπουργό προκειμένου να αναλάβει δεσμεύσεις, εν όψει της Έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους αλλά και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου όπου θα παιχθεί η πιο κρίσιμη παρτίδα για τη χώρα μας και ενδεχομένως για όλη την Ευρωζώνη...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ