Προβόπουλος: Η ΑΤΕ ή μεταβιβαζόταν ή θα έκλεινε - iefimerida.gr

Προβόπουλος: Η ΑΤΕ ή μεταβιβαζόταν ή θα έκλεινε

Προβόπουλος: Η ΑΤΕ ή μεταβιβαζόταν ή θα έκλεινε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αγροτική Τράπεζα θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο και εκκαθάριση, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως στελέχη της Τρόικα θεωρούσαν ότι η τράπεζα έπρεπε να κλείσει, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την κυβέρνησης που υποστήριζαν πως μια τέτοια λύση θα έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί.

Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε πως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ, διότι η τράπεζα ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη, δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος (σ.σ. δηλαδή το Δημόσιο) να την ανακεφαλαιοποιήσει.

Αν δεν εφαρμόζονταν επομένως τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ και η ΑΤΕ θα έκλεινε αμέσως.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο «θα είχαμε πάνω από 5.000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δισ. ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δισ. ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Ο υπουργος Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε: «Εκ προοιμίου συμφωνώ με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εποπτικές αρχές. Είναι δύσκολες οι λύσεις, όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά. Η λύση που προκρίθηκε έχει το μεγαλύτερο όφελος, σταθμίζονται το κόστος και το όφελος. Καλώς ελήφθη η απόφαση. Ο νόμος απαγορεύει στις εποπτικές αρχές να ζητήσουν τη έγκριση της κυβέρνηση».

Επιπροσθέτως εξήγησε ότι «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ταλανιζόμαστε από ένα πρόβλημα αλληλο-τροφοδοτούμενο χρέους και τραπεζικού συστήματος. Οι οικονομίες χρειάζονται λιγότερες τράπεζες, αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Οι τράπεζες είτε κλείνουν είτε συγχωνεύονται. Και εδώ έγινε το 2ο γιατί είναι η πλέον αποδεκτή λύση».

Και πρόσθεσε πως «η ΑΤΕ είχε σωρευμένα και χρόνια προβλήματα, δεν δημιουργήθηκαν από το PSI. Εγιναν φιλότιμες προσπάθειες από τον διοικητή αλλά δεν ήταν επαρκείς. Είχαμε δύο επιλογές: μια μεταβατική τράπεζα είτε η λύση που έγινε. Οι συνέργειες για το δημοσίου, την κοινωνία και την οικονομία είναι μέγιστες από την λύση που επιλέχθηκε. Η λύση έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και τρεις μήνες, από την ΕΚΤ υπήρξε μεγάλη πίεση αλλιώς θα σταματούσε την χρηματοδότηση της ΑΤΕ. Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες η λύση ήταν η καλύτερη δυνατή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ