Ασφυξία στην αγορά από το φέσι του Δημοσίου – Εσωτερική στάση πληρωμών - iefimerida.gr

Ασφυξία στην αγορά από το φέσι του Δημοσίου – Εσωτερική στάση πληρωμών

Ασφυξία στην αγορά από το φέσι του Δημοσίου – Εσωτερική στάση πληρωμών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Άνευ προηγουμένου είναι το φέσι που έχει φορέσει το Δημόσιο σε όσους συναλλάσσονται μαζί του και όπως όλα δείχνουν τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν εάν δεν πέσει το χρήμα της επόμενης δόσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι εδώ και μήνες το Δημόσιο σφίγγει τη κάνουλα των πληρωμών, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 6,6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ έχουν δημιουργηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο!

Αφήνοντας κατά μέρος τις εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ που υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας, διαπιστώνει κανείς κατ' αρχήν ότι το Δημόσιο έχει κηρύξει ήδη εσωτερική στάση πληρωμών, με εξαίρεση μισθούς και συντάξεις, αφαιρώντας από την αγορά και τις τελευταίες σταγόνες ζεστού χρήματος.

Εξετάζοντας, δε, τα επιμέρους στοιχεία, έχει και μια καλλίτερη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση, αφού από το σύνολο των οφειλών, τα περίπου 2,9 δις ευρώ αφορούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ήδη έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών πιστώσεων του Προϋπολογισμού. Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά ότι εάν αθροίσει κανείς τις οφειλές των Ταμείων μαζί με τις νέες χρηματοδοτικές τους ανάγκες για τη κάλυψη συντάξεων και δαπανών περίθαλψης, έχει μπροστά του τη πιο ισχυρή ωρολογιακή βόμβα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον φετινό αλλά και τον επόμενο Προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ