Ερχονται πρόστιμα σε όσους έβγαλαν τα -αδήλωτα- χρήματά τους στο εξωτερικό - iefimerida.gr

Ερχονται πρόστιμα σε όσους έβγαλαν τα -αδήλωτα- χρήματά τους στο εξωτερικό

Ερχονται πρόστιμα σε όσους έβγαλαν τα (αδήλωτα) χρήματά τους στο εξωτερικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόστιμα σε όσους μετέφεραν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009 ενώ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα θα επιβάλλει το ΣΔΟΕ σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Βουλή. Την ίδια ώρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Τσαγγάς παρήγγειλε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) σχετικά με τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έφυγαν προς φορολογικούς παραδείσους το 2009, 2010 και 2011 απάντησε: «Εχω λάβει ενημέρωση για τα στοιχεία του 2009 και έχει ενημερωθεί και το ΣΔΟΕ. Ζητήσαμε από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων να μας δώσει κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις. Με ενημέρωσε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας ότι η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων θα τα δώσει πολύ γρήγορα και ότι το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει γρήγορα στα πρόστιμα. Εχουμε και εγώ και ο υπουργός ευαισθησία σε αυτό το θέμα και είχαμε ζητήσει ενημέρωση, πριν δούμε τα σχετικά δημοσιεύματα».

Πέραν όμως των εμβασμάτων του 2009, ο κ.Μαυραγάνης σημείωσε πως «αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες για το 2010 και 2011. Εχουμε ζητήσει την ταχύτατη επεξεργασία των καταστάσεων του 2010 και 2011 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι «σήμερα ενεργοποιήσαμε εκ νέου ενεργοποιήθηκε εκ νέου την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελβετία για την σύμβαση φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων».

Την ίδια ώρα απίστευτες περιπτώσεις φοροφυγάδων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida.gr

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μιας νοικοκυράς που δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά ταυτόχρονα είχε καταθέσεις 15 εκατoμμυρίων ευρώ!

Η περίπτωση αυτή είναι η πιο κραυγαλέα, αλλά όχι η μοναδική που ανέδειξε το θερινό σαφάρι του ΣΔΟΕ, το οποίο στοχευμένα ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων και τους διασταυρώνει με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ με αυτόν τον τρόπο έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον έλεγχο 240 υποθέσεων φοροδιαφυγής, ενώ σε διάφορα στάδια εξέτασης είναι άλλες 120 υποθέσεις. Για τις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τους φόρους και τον ΦΠΑ το ποσό που έχει βεβαιωθεί πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ανατρέχει στις φορολογικές δηλώσεις του κατόχου των λογαριασμών και αν το άθροισμα των τελευταίων 10 ετών υπερβαίνει τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στις τράπεζες οι ελεγχόμενοι, τους καλεί να δικαιολογήσουν το υπερβάλλον ποσό.

Οι έλεγχοι έχουν φέρει στην επιφάνεια κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι πίσω από περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα κατέχουν μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από άλλες πηγές (πωλήσεις ακινήτων, κληρονομιές κ.λπ.) κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα κυκλώματα τοκογλυφίας και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Στις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντοπίστηκαν τουλάχιστον άλλα δυο-τρία τέτοια κυκλώματα, με μικρότερα όμως ποσά. Εξίσου κραυγαλέες είναι και οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών.

Εντυπωσιακά στοιχεία περιλαμβάνει ο κατάλογος με τα εμβάσματα που έχουν φύγει από την Ελλάδα προς τράπεζες του εξωτερικού τη χρονιά που η χώρα μπήκε σε τροχιά Μνημονίου. Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο Γ.Δ. ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146, 94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην εφορία... 25.099,50.

Το ρεκόρ, βέβαια, κατέχει ο Ρ.Σ. με δηλωθέν εισόδημα 30.774,72 ευρώ, την ώρα που έξω έβγαλε 371.774,72 ευρώ.

Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010. Ο ίδιος κατάλογος με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2009, έχει δοθεί στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων και εκπρόσωποί τους έχουν τη δυνατότητα να τον κοιτάξουν.

Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Στον κατάλογο που αποκάλυψαν τα Νέα, αίσθηση προκαλεί ότι 731 πολίτες έβγαλαν στο εξωτερικό σχεδόν ένα δις ευρώ, ενώ οι ίδιοι στις φορολογικές τους δηλώσεις την ίδια χρονιά δήλωσαν κάτι λιγότερο από 2.500.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ