Οι επτά αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ - iefimerida.gr

Οι επτά αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ

Οι επτά αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή έρχονται και οι αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις. Με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά κυρίως να λειτουργήσουν σωστά και ομαλά τα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προωθεί βασικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις.

Όπως αναφέρουν και τα Νέα, οι επτά αλλαγές που θα έρθουν στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι:

  1. Οι νυν πρυτανικές αρχές θα εξαντλήσουν τη θητεία τους, ενώ ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε να παραδώσουν τη θέση τους έως τις 31 Αυγούστου.
  2. Οι πρυτανικές αρχές αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα να διενεργήσουν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκε σε διορισμένη επιτροπή αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, αντιπρυτάνεις και πρώην πρυτάνεις.
  3. Δίνεται πλέον η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης προκειμένου να αποφεύγεται τυχόν ματαίωση της εξαιτίας καταλήψεων, επεισοδίων κ.ά., στο νόμο Διαμαντοπούλου δεν υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη.
  4. Το Τμήμα θεωρείται η βασική μονάδα του πανεπιστημίου και με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο δίνει βαρύτητα στις ειδικές ανάγκες που έχει κάθε τμήμα. Εως τώρα βασική ακαδημαϊκή μονάδα ήταν η πανεπιστημιακή σχολή.
  5. Οι κοσμήτορες ΑΕΙ και οι διευθυντές ΤΕΙ θα εκλέγονται από τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) μέσα από λίστα που θα συντάσσουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Βάσει του νόμου Διαμαντοπούλου τα Συμβούλια Διοίκησης όριζαν τους κοσμήτορες και τους διευθυντές ΤΕΙ.
  6. Η Σύγκλητος έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων, ενώ τα οικονομικά και διοικητικά παραμένουν στα Συμβούλια Διοίκησης. Εως τώρα τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν την ευθύνη και των ακαδημαϊκών θεμάτων.
  7. Τα πανεπιστήμια έχουν αυτοτέλεια, ωστόσο η χρηματοδότηση τους εξαρτάται από την εφαρμογή του νέου νόμου. Εως τώρα αν και υπήρχε η συγκεκριμένη πρόβλεψη, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ