Μία τάφρος σε μέγεθος «Γκραν Κάνιον» στην Ανταρκτική επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων - iefimerida.gr

Μία τάφρος σε μέγεθος «Γκραν Κάνιον» στην Ανταρκτική επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια τάφρος ίση με το Γκραν Κάνιον εντόπισαν ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής κάτω από τους πάγους, η οποία όπως φαίνεται επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.

Το ρήγμα «Ferrigno», όπως ονομάστηκε, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συστήματος γεωλογικών ρηγμάτων στην Ανταρκτική, γεγονός που σημαίνει ότι το ανατολικό και το δυτικό μισό της ηπείρου χωρίζονται με αργούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μέσω της τάφρου περνά κάτω από το στρώμα πάγου θαλασσινό νερό υψηλής θερμοκρασίας, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πάγων.

Το ρήγμα «Ferrigno» ανακαλύφθηκε κοντά στον παγετώνα «Pine Island Glacier», στη δυτική Ανταρκτική, όπου πέρυσι οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν μια γιγάντια ρωγμή.

Η τάφρος, που έχει βάθος 1,5 χλμ, πλάτος 10 χλμ. και μήκος 100 χλμ, βρίσκεται κάτω από την απομονωμένη περιοχή Ferrigno Ice Stream.

Το λιώσιμο των πάγων στη δυτική Ανταρκτική υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 10% της αύξησης του επιπέδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν οι πάγοι στη δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία λιώσουν ολοκληρωτικά, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει πολλά μέτρα.

Αντίθετα, στο ανατολικό τμήμα της Ανταρκτικής οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που προβλέπεται ότι οι πάγοι θα μείνουν στέρεοι για αιώνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ