Αιμοδότης μετέδωσε τον ιό του Δυτικού Νείλου σε πολυμεταγγιζόμενο ασθενή - iefimerida.gr

Αιμοδότης μετέδωσε τον ιό του Δυτικού Νείλου σε πολυμεταγγιζόμενο ασθενή

Αιμοδότης μετέδωσε τον ιό του Δυτικού Νείλου σε πολυμεταγγιζόμενο ασθενή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 14 έχουν διαγνωσθεί ότι έχουν προσβληθεί, ενώ τέσσερις ακόμη εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενας από τους ασθενής δεν προσεβλήθη απευθείας από το κουνούπι, αλλά από μετάγγιση αίματος.

Συγκεκριμένα, από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν χάσει τη ζωή τους ένας 75χρονος άνδρας με υποκείμενο νόσημα και ένας 77χρονος.

Οπως έγινε την Τετάρτη γνωστό ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προσβληθεί με τον ιό υπάρχει ένας ασθενής ο οποίος δεν προσεβλήθη απευθείας από κουνούπι αλλά από αιμοδότη που είχε μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου και στη συνέχεια μετέδωσε εν αγνοία του τον ιό σε πολυμεταγγιζόμενο ασθενή.

«Ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο τονίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ