Κάννες 2011: Ο von Trier θα σπάσει τα νεύρα του Scorsese - iefimerida.gr

Κάννες 2011: Ο von Trier θα σπάσει τα νεύρα του Scorsese

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δανός σκηνοθέτης έπεισε τον Martin Scorsese να συμμετάσχει σε project όπου ο εμπνευστής του Δόγματος θα βάζει τους περιορισμούς, κι ο Ιταλοαμερικάνος θα πρέπει να βγάλει την άκρη.

Εύκολα η πιο ενδιαφέρουσα είδηση που έσκασε απ’ τις φετινές Κάννες, ως τώρα, είναι η επιβεβαίωση στις καθημερινές εξειδικευμένες εφημερίδες Variety και Screen International, ότι η φημολογούμενη απ’ τις αρχές του 2010 συνεργασία του Martin Scorsese με τον Lars von Trier, σε ένα follow-up του The Five Obstructions (2003), θα γίνει γεγονός, όσο απίθανο κι αν σου ακούγεται.

Στην πρώτη ταινία, ο Lars von Trier είχε βάλει τον Jorgen Leth, θρυλικό σκηνοθέτη και σεναριογράφο της Δανίας, ήρωα του Trier κατά δήλωσή του, να ξαναγυρίσει πέντε φορές το πολυ-υμνημένο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του, The Perfect Human (1967), ακολουθώντας πιστά ισάριθμους περιορισμούς-κανόνες που θα του έθετε ο Trier. Σε περίπτωση που δεν είχες πετύχει την ταινία στις Νύχτες Πρεμιέρας, όπου είχε κάνει τις μόνες προβολές της επί ελληνικού εδάφους, ένας από τους περιορισμούς του Trier ήταν κανένα πλάνο του Leth να μην ξεπερνά σε διάρκεια τα 12 καρέ, κι ένας άλλος να την γυρίσει «στο χειρότερο μέρος του κόσμου, αλλά χωρίς να φανεί στην οθόνη ποιο είναι». Σημειωτέον, ο Leth είχε αποτύχει σε δυο απ’ τους πέντε περιορισμούς.

Στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι, μέσω της πρόκλησης, «να βρεθείς σε ένα [δημιουργικό] μέρος που δεν είσαι ο ίδιος πρόθυμος να πας, και κάνοντάς το αυτό υπό διαμαρτυρία, να διευρύνεις το ρεπερτόριό σου», λέει ο Trier. Το αποτέλεσμα του πρώτου πειράματος, εκτός απ’ τα τσαταλιασμένα νεύρα του Leth, ήταν ένα σπονδυλωτό από πέντε ίδιες αλλά και εντελώς διαφορετικές μικρού μήκους ταινίες, που έδειχναν την απόσταση που μπορεί να έχει το δημιουργικό αποτέλεσμα όταν του αλλάξεις εντελώς τις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται.

Οι πρώτες μουρμούρες για μια τέτοια ενδεχόμενη συνεργία μεταξύ Lars von Trier και Martin Scorsese, είχαν ξεκινήσει στο περσινό φεστιβάλ Βερολίνου, τότε που ο Scorsese έκανε εκτός συναγωνισμού τα αποκαλυπτήρια του Shutter Island (2010), κι ο von Trier έκανε τις γύρες στο European Film Market του φεστιβάλ, προβάλλοντας ολιγόλεπτο απόσπασμα του Melancholia (2011) εις αναζήτησιν διανομέων και λοιπών συμφωνιών. Στο παγωμένο Βερολίνο, ο Trier είχε συναντήσει τον Scorsese και κατά δήλωσή του τον είχε βρει σωστό gentleman, αντί για τον γκάνγκστερ που περίμενε. Όμως, καμιά απ’ τις δυο πλευρές δεν ήθελε να επιβεβαιώσει (ή και να αρνηθεί) ότι το θέμα είχε συζητηθεί, αλλά όπως έδειξε ο χρόνος, όποιος κι αν είχε βγάλει τη βρώμα που τότε φάνταζε επιστημονική φαντασία, προφανώς ήταν καλά πληροφορημένος.

To project αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα μέσα στο 2012 σε συμπαραγωγή των εταιρειών των δυο σκηνοθετών, και μένει να επιβεβαιωθεί αν ο τίτλος που θα κληθεί ο Scorsese να σμπαραλιάσει, θα είναι όντως το θρυλικό Taxi Driver (1976). Και βέβαια αν ο Robert De Niro θα επιστρέψει στο ρόλο που τον έκανε θεό. Αλλά μιας κι ο τελευταίος είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Κανών, όπως φαντάζεσαι δε θα’ναι δύσκολο να τον βρουν για να τον ψήσουν κι αυτόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ