Kαι η Σικελία στο οικονομικό χάος - Αποκαλείται «Η Ελλάδα της Ιταλίας» - iefimerida.gr

Kαι η Σικελία στο οικονομικό χάος - Αποκαλείται «Η Ελλάδα της Ιταλίας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραίτηση του διοικητή της Σικελίας Ραφαέλε Λομπάρντο ζήτησε χθες ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη. Η Σικελία , που είναι αυτόνομη περιφέρεια, παρουσιάζει έλλειμμα 5,3 δισ. ευρώ, ήτοι 6% του ΑΕΠ της και δημόσιο χρέος 21 δισ. ευρώ και απειλείται με άμεση πτώχευση. Ο Μόντι σχεδιάζει να θέσει το νησί υπό την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης.

Είναι αλήθεια ότι ο Λομπάρντο, ο οποίος εξελέγη το 2008, βρήκε μια εκρηκτική κατάσταση στα ταμεία της περιφέρειας αλλά την επιδείνωσε. Μέσα σε ένα χρόνο αύξησε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων από 3.200 άτομα σε 17.995 διορισμένους ! Η Σικελία έχει πληθυσμό 5 εκατομμύρια κατοίκους και εξ αυτών οι 144.000 κάτοικοι ζουν από τον κρατικό κορβανά, αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί διαθέτει 24.800 αγροφύλακες !

Στην κεντρική διοίκηση, στο Παλέρμο, εργάζονται 1.382 δημόσιοι υπάλληλοι (πολύ περισσότεροι από την κεντρική διοίκηση της Downing Street, στην Αγγλία) και ορισμένοι έχουν μισθούς που φθάνουν τα 17.000 ευρώ. Χιλιάδες σύμβουλοι-φαντάσματα «εργάζονται» στην ίδια διοίκηση ενώ οι 90 περιφερειακοί σύμβουλοι δικαιούνται, εκτός του μισθού και των προνομίων τους, 5.000 ευρώ αποζημίωση κηδείας για τα οικογενειακά τους πρόσωπα.

Ο κ. Λομπάρντο εξελέγη με το κόμμα «Κίνημα Αυτονομίας», με την στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και διατηρείται στην εξουσία με τη συμμαχία της Αριστεράς. Μια επιδότηση εδώ, μια θεσούλα εκεί ο κ. Λομπάρντι εκλήθη τελικά από τη Δικαιοσύνη, μαζί με τον αδελφό του, να απολογηθεί για τις στενές σχέσεις με τη Μαφία. Με την ίδια κατηγορία ο προκάτοχός του βρίσκεται ήδη στη φυλακή για 7 χρόνια.

Ο επικεφαλής της Σικελίας δεν παραδέχεται τίποτα και δήλωσε χθες ότι «περνάμε μια απλή κρίση ρευστότητας που συνδέεται με την ύφεση της Ιταλίας γενικά», και μάλιστα πρόσθεσε ότι «θα ζητήσω από τον κ. Μόντι το 1 δις ευρώ που μας χρωστάει το κράτος. Με αυτά τα χρήματα δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Οσο για τον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Λομπάρντι δήλωσε θεατρικά : «Τι να τους κάνουμε ; Να τους σκοτώσουμε ;». Ο οίκος Standard & Poor's επιβεβαίωσε το τριπλό Β με θετικό πρόσημο για τη Σικελία αλλά αμέσως το απέσυρε με την αιτιολογία ότι «λείπουν επαρκείς πληροφορίες εκ μέρους της διοίκησης».



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ