Δυσπιστία από τη Τρόικα – Ζητάει «μαχαίρι» σε συντάξεις και επιδόματα - iefimerida.gr

Δυσπιστία από τη Τρόικα – Ζητάει «μαχαίρι» σε συντάξεις και επιδόματα

Δυσπιστία από τη Τρόικα – Ζητάει «μαχαίρι» σε συντάξεις και επιδόματα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικα, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να βάλει πιο βαθιά το «μαχαίρι» των περικοπών για την επόμενη διετία, καθώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός των 11,5 δισ ευρώ!

Ειδικότερα, ο Γιάννης Βρούτσης καλείται να βρει 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τις περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, συμμετέχοντας με 5 και όχι με 4 δισ. ευρώ στο «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ που καλώς εχόντων των πραγμάτων οριστικοποιείται έως το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επιδιωκόμενες περικοπές από όλα τα υπόλοιπα μέτωπα δεν θεωρούνται «ασφαλείς», δηλαδή εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου απόρριψης από τη Τρόικα. Αυτομάτως γεννάται, όμως, ζήτημα για το τι γίνεται με το συμμάζεμα του Δημοσίου, τόσο σε επίπεδο οργανισμών όσο και σε επίπεδο προσωπικού.

Την ίδια ώρα, νέα Έκθεση της Κομισιόν αναδεικνύει το κλίμα δυσπιστίας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Η Κομισιόν παρατηρεί ότι υπάρχει μερική πρόοδος ως προς την εφαρμογή «οροφής» δαπανών κυρίως σε ΟΤΑ- Ταμεία, διαπιστώνει έλλειψη κανόνα για την υποχρεωτική μείωση του Ελλείμματος από επιπλέον έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη συγκρότηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τη παρακολούθηση του Προϋπολογισμού, ότι υπάρχει μερική πρόοδος στη παρακολούθηση των δαπανών με αποτέλεσμα την αύξηση των οφειλών του Δημοσίου στα 6,8 δισ ευρώ, ότι απαιτείται βελτίωση στη παρακολούθηση των νομοσχεδίων που επιβαρύνουν το Έλλειμμα. Συν τοις άλλοις επισημαίνει ότι παραμένει πρόκληση η αποτελεσματικότητα, αυτονομία και ευθύνη της Φορολογικής Διοίκησης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απαγκίστρωση από τη πολιτική εξουσία.

Κατόπιν τούτου μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για την απόδοση των μέτρων κυρίως του τελευταίου εξαμήνου, δηλαδή εάν και πόσο έχουν συνδράμει στη μείωση του Ελλείμματος το νέο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, οι μειώσεις στις συντάξεις, η εφαρμογή του κανόνα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Πηγές της Τρόικας αναφέρουν, πάντως, ότι τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα», ενώ αν και αποφεύγουν να απαντήσουν κατηγορηματικά στο εάν θα ζητήσουν νέα μέτρα για φέτος, στο οικονομικό επιτελείο ήδη ετοιμάζουν γραμμή άμυνας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ