Δανείζονται ακριβότερα τώρα οι ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

Δανείζονται ακριβότερα τώρα οι ελληνικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο φόντο της απόφασης των μετόχων της Eurobank να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τις μετοχές της τράπεζας, δύο σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό σύστημα.

Αναμένεται να ξεκινήσει δεύτερος κύκλος ελέγχου από την πλευρά της Blackrock όλων των ελληνικών τραπεζών. Ο πρώτος γύρος που έχει ολοκληρωθεί αφορά στην περίοδο μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2011.

Ο δεύτερος γύρος ελέγχου ο οποίος θα επιχειρήσει να αποτυπώσει ασφαλέστερη εικόνα για τις τράπεζες με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην οικονομία κρίθηκε προφανώς αναγκαίος εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας από πλευράς ύφεσης.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με τα 23,5 δισ. που θα δοθούν αφού η Τρόικα εγκρίνει τα στοιχεία του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί το δεύτερο βασικό βήμα για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το γεγονός ότι η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης καθυστέρησε για σημαντικό χρονικό διάστημα έχει επιδράσει αρνητικά στην προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης στην οικονομία και ενδέχεται να έχει επιδεινώσει περαιτέρω την ποιότητα εξυπηρέτησης των δανείων.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, πιθανόν να χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια από αυτά που έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες εάν δεν υπάρξει έγκαιρη καταβολή της προγραμματισμένης δόσης και συνολικό πακέτο χρηματοδότησης που θα επιτρέπει την σταδιακή εξομάλυνση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα για να χρηματοδοτεί τις τράπεζες αποτελεί όχι μόνο ένα μέσο πίεσης για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα αλλά θα αυξήσει και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών που θα δανείζονται ακριβότερα από τον μηχανισμό του ELA.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς το κόστος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος μπορεί να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ